ПРИЈАВА ЗА "ПРАЊЕ" 4,8 МИЛИОНА КМ: МУП Српске поднео Тужилаштву БиХ пријаву против троје криминалаца

С. МИШЊЕНОВИЋ.

04. 10. 2022. у 06:00

УПРАВА криминалистичке полиције МУП Републике Српске поднела је пријаву Тужилаштву БиХ против Петра Дукића званог Питер, ухапшеног у акцији "Транспортер", његове супруге Ј. Д. и А. Н. због сумње да су "опрали" 4,8 милиона марака који потичу из криминалних активности.

ПРИЈАВА ЗА ПРАЊЕ 4,8 МИЛИОНА КМ: МУП Српске поднео Тужилаштву БиХ пријаву против троје криминалаца

Одузета дрога, Фото МУП РС

Све троје се терете за кривично дело прање новца. У саопштењу МУП РС се наводи да се пријављени сумњиче да су новац прибављен извршењем кривичних дела, односно новац који је потиче од криминалне активности користили у привредном или другом пословању.

- Са тим новцем првоосумњичени је извршио куповину некретнина у Бањалуци и Источном Сарајеву, као и куповину скупоцених возила укупне вредности 3.807.949 КМ.

Другоосумњичена је такође купила некретнине у Бањалуци и Источном Сарајеву и возила чија је вредност 520.252 КМ, док је трећеосумњичени купио некретнине у Источном Сарајеву и возила путем оснивања привредног друштва чија је укупна вредност 559.440 КМ - наводи се у саопштењу МУП РС.

Дукић је ухапшен у акцији "Транспортер" у којој је заплењено 303 килограма марихуане.

Осумњичен је за организовани криминал и трговину дроге која је откривена у комбију који је он користио.

Као вођа групе означен је Бојан Цвијетић, некадашњи саветник у Министарству безбедности БиХ, код кога су у претресу пронађени поверљиви документи Обавештајно безбедносне агенције (ОБА).

Петар Дукић, Фото црнахроникаинфо

У поменутој акцији која је спроведена у новембру прошле године полиција је поред дроге вредне 1,2 милиона КМ привремено одузела 10 скупоцених аутомобила и два комбија.

Дрога је пронађена у комбију који је био паркиран на ливади иза хале брзе поште у бањалучком насељу Шарговац, која је власништво осумњиченог Петра Дукића званог Питера. Верује се да је комби дуже време служио као "штек" у којем је дрога складиштена.

Осим дроге у претресима код осумњичених одузето је оружје, новац, одређена документација.

У акцији Транспортер поред Дукића је ухапшено још шест особа који се терете да су дужи временски период вршили међународно кријумчарење и неовлашћен промет дроге, како са подручја Западног Балкана према земљама Европске уније, тако и из ЕУ према БиХ и земљама региона.

КЉУЧНИ ДОКАЗИ ИЗ ЕУРОПОЛА

КЉУЧНЕ информације и доказе против ове криминалне групе истражним органима је обезбедио Еуропол. То се, пре свега, односи на податке из мобилне апликације "Скај" коју су осумњичени користили у међусобној комуникацији. То је била полазна основа за "праћење" осумњичених, за које се сумња да су од 2019. шверцовали велике количине дроге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ШИПТАРСКЕ ПРОВОКАЦИЈЕ: Заставе Албаније на улицама Дохе пред утакмицу Србија - Швајцарска (ВИДЕО)