АМЕРИКУ ЧЕКА КРИЗА, А БАЈДЕНА ОПОЗИВ: Обрад Кесић, шеф Представништва РС у Вашингтону, о изборима у БиХ

Дубравка Савић

02. 10. 2022. у 07:39

ШЕФ представништва Републике Српске у Вашингтону, политички аналитичар Обрад Кесић не очекује да ће гласање данас, на изборима у БиХ, довести до било каквих наглих промена што се тиче воље гласача.

АМЕРИКУ ЧЕКА КРИЗА, А БАЈДЕНА ОПОЗИВ: Обрад Кесић, шеф Представништва РС у Вашингтону, о изборима у БиХ

Фото П. Милошевић

Али, у разговору за "Новости", Кесић истиче да га забрињава да ли ће бити мешања међународне заједнице, намештања изборних резултата и кројења воље бирача. Посебно указује на отворене претње високог представника за БиХ.

- Кристијан Шмит је увео нова правила за ове изборе док су били у току, што се не ради и неприхватљиво је у демократским земљама. То је озбиљан прекршај човека чији је легитимитет већ споран не само у очима РС већ и председника Хрватске Зорана Милановића. Шмитов мандат не само да није одобрио СБ УН већ га ни Русија ни Кина не прихватају као легалног високог председника. У тим околностима Шмит, или ЦИК као инструмент међународне заједнице, који служи и као судија и тужилац и административно тело за изборе, могу да доведу у питање да ли су избори били фер и поштени када се ради о резултатима. А ако буде радикалних промена изборне воље гласача у РС, то може да доведе до ескалације, организације референдума о независности Републике Српске.

У којој мери ће резултати референдума на истоку Украјине да се одразе на отворена питања у нашем региону?

- Дуго већ политички актери на Западном Балкану желе да сва отворена питања ставе у контекст Запада и Русије, односно Кине. Сада, у рату, виде велику прилику да изолују Србију и РС и увуку Запад у решавање проблема на начин како им одговара. Тако Курти стално изазива кризе и прети насиљем српским општинама. То и Сарајево ради, покушавајући да изгради јачу позицију према РС и Хрватима у Федерацији, приказујући Милорада Додика и Драгана Човића као агенте Владимира Путина. Али, то не може да им успе, јер су околности другачије. Ово је дефинитивно крај западне доминације у међународном поретку, рат у Украјини, енергетска криза, повезана са економском, угрозиће позицију ЕУ и стабилност у њеним чланицама, а то слаби позицију оних лидера и опција које рачунају да ће Запад да стане на њихову страну и заврши сва питања у контексту радикалних жеља. Због тога Србија и РС тренутно изгледају угрожени и изоловани. Али, врло брзо ћемо видети да позиције Србије и РС јачају.

Притисци се, међутим, повећавају посебно због контаката са Москвом?

- Ни председник Србије Александар Вучић, ни лидер РС Милорад Додик, немају луксуз да нарушавају односе са Москвом и Истоком, укључујући Кину, како би показали солидарност са ЕУ. Запад мора да прихвати да је постигнут консензус међу свим Србима да је опстанак неутралности од виталног интереса за Србију и РС због смањења ризика од криза које тек почињу у енергетском и економском сектору. После избора у САД у новембру, очекујем политичку кризу која ће почети опозивом председника Џозефа Бајдена у Доњем дому, када га, што је врло извесно, преузму републиканци. А без јаког америчког присуства, јединство у ЕУ, које је већ под великим стресом, почеће да показује веће пукотине. То отвара простор за успех политике неутралности, имајући у виду основну поруку из историјског говора председника Вучића да свака земља има право да брани интересе свог народа. Позиција неутралности је у ствари већинска позиција земаља чланица УН.

Очекујете ли ескалацију сукоба у Украјини, како би то утицало на наш регион?

- Забринут сам, јер све иде у правцу ескалације. Запад шаље оружје које је све опасније, дужег домета, што Русију ставља у позицију да мора да одговори на сличан начин. У време Хладног рата, када је удружење атомских научника имало атомски сат који је показивао колико смо близу уништења нуклеарним ратом, најближи тој тачки био је у Кубанској кризи између САД и СССР. Сада мислим да би тај сат, да постоји, био још ближе тој тачки.

Западне политичке елите су најгоре у последњих сто година, понашају се ирационално, па могу лако да склизну у употребу тактичког нуклеарног оружја, што би све остало о чему сада причамо учинило потпуно ирелевантним.

Колико новембарски избори у САД доприносе ескалацији сукоба?

- Сукоб неће много утицати на одлучивање бирача, колико год администрација хтела да убеди гласаче у велики успех, јер су успели да постигну јединство са ЕУ и унутар НАТО. С друге стране, унутар САД расту проблеми због велике инфлације и економске кризе, па у анкетама питање Украјине, односи са ЕУ и НАТО нису међу главним бригама америчких бирача, док су све чешћа питања колико пореске обвезнике кошта улагање у тај рат.

Американци су све више скептични у вези са правцем у којем САД иду. У неким анкетама више од 70 одсто Американаца сматра да САД иду у погрешном правцу. Све то говори да ће Америка све више морати да се бави сама собом. То смањује капацитет за активније бављење међународном политиком, чак и сукобом у Украјини, па и конфронтацијом са Русијом.

Фото П. Милошевић

Какве су импликације изборних резултата у САД по наш регион?

- Све више аналитичара говори да републиканци имају врло добру шансу да преузму већину не само у Доњем дому него и у Сенату. Али, Сенат није толико битан колико Доњи дом, јер ако ту нема већину, администрација не може да прогура законе. Биће иницијатива за опозив председника, и то по неколико тачака, од корупције до менталних капацитета. Биће мање могућности да се администрација фокусира на спољну политику. Ако САД не предводе све што ЕУ хоће да постигне на овим просторима, онда се тај ниво притиска смањује и на Београд и на Бањалуку. Бићемо комотнији у тој политици неутралности, али неће нестати ризици. Кад велике силе имају тешкоће на унутрашњем плану, онда могу да ударе на некога, да покажу да су релевантни и још имају неку снагу. То значи да мора да се води одлучна, али паметна политика у Београду и Бањалуци.

Да ли, на крају, профитира Кина?

- Лоше одлучивање је убрзало крај доминације Запада и отварање простора у наредних 10 до 20 година за мултиполарни систем који ће све више умањивати економску, финансијску, банкарску превласт тог дела света. То даје могућност другим државама да не попуштају под притисцима Запада. Западне елите и даље иду у правцу ирационалних одлука као што су санкције према Русији, које доносе највећу штету управо њиховим грађанима. Уз сукоб са Русијом, западне елите иду, због америчких лоших одлука, и у конфронтацију са Кином.

А недостатак енергетике и радне снаге води у економску кризу за цео свет. Ако Кина избегне унутрашње нестабилности које се појављују, она има најјачу позицију и могла би да у наредних 15 до 20 година почне нова ера кинеске доминације.

ТРИ ОПЦИЈЕ ЗА БОСНУ

A КАКО видите будућност БиХ?

- Постоје три реалне опције. Прва, за коју се и сам дуго залажем, јесте договор представника три конститутивна народа о свим темама, без наметања решења са стране, уз одлазак странаца из свих институција. Сарајево рачуна да међународна заједница настави да испуњава максималистичке захтеве о високоцентрализованој држави, која би постала држава Бошњака. Таква БиХ, међутим, не може да опстане, јер се са тиме не слажу Срби и Хрвати. То нас води трећој опцији, договореном разлазу, чиме би Бошњаци добили своју државу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (1)

ВЛАДА СРБИЈЕ ПОМАЖЕ ГРАЂАНИМА: Ево ко ће имати право на мање рачуне за струју