ОМАРСКА ЈОШ ЧЕКА СВОЈ БУЏЕТ: Комисија дала позитивно мишљење за оснивање локалне самоуправе

Д. КАЛИНИЋ

29. 09. 2022. у 09:45

МИНИСТАРКА управе и локалне самоуправе РС Сенка Јујић изјавила је недавно у Бањалуци да је Комисија за давање мишљења о испуњености услова за оснивање општине Омарска дала позитивно мишљење.

ОМАРСКА ЈОШ ЧЕКА  СВОЈ БУЏЕТ: Комисија дала позитивно мишљење за оснивање локалне самоуправе

Фото Приватна архива

Јујићева је рекла да је дато и позитивно мишљење на елаборат о територијалној промени града Приједора.

- Комисија је разматрала иницијативу Одбора за оснивање општине Омарска и елаборат о оправданости територијалне промене града Приједора - навела је Јујићева.

Тим поводом "Новости" су обишле овај мали, али развијен крај. На пола пута између Бањалуке и Приједора, смештена је Омарска, са око 11.500 становника. Оно на чему јој друге локалне заједнице могу позавидети свакако је индустрија, која од осамдесетих година прошлог века почиње да се развија.

- Својим положајем и потенцијалом Омарска је место добро за живот - каже за "Новости" Борис Анђић, мештанин, и додаје како су њени ресурси основа за покретање иницијативе за добијање статуса општине.

Наиме, Омарска је већ два пута имала тај статус, али га је стицајем несрећних околности и губила. Како кажу, за то су крива политичка превирања.

Анђић додаје - и велики потенцијал тог места.

- Ту је рудник "Арцелор Митал" који добро послује, имамо пољопривредно земљиште, развијену путну инфраструктуру, водоснадевање, интернет... Сви услови за живот младог човека су испуњени - сматра Анђић.

Становници тог места кажу да је највећи проблем то што Омарска нема свој буџет.

- Иако имамо добру сарадњу са градом Приједором, треба имати у виду да они имају у свом саставу 49 месних заједница и не може се свима посветити пажња - закључио је Анђић.

Зграда општине Омарска, Фото Д. Калинић

Драган Голубовић, који овде живи 30 година, каже да ова МЗ има све предиспозиције за развој, чему ће додатно допринети изградња новог ауто-пута Бањалука - Приједор.

- Радујем се да Омарска постане један леп мали градић. Јако је важно да имамо своја средства којима можемо располагати и скупштину која ће нам дати могућност самосталног одлучивања - прича Голубовић.

Постоје и они који нису задовољни стањем у Омарској.

- Имамо рудник, а средства одлазе негде друго, услови су готово никакви. Зато је и покренута иницајатива, да се то врати на прави пут - прича Синиша Јањић, један од мештана.

МЛАДИ ЉУДИ ОСТАЈУ

ОМАРСКА се може похвалити и спортским духом. Наиме, Фудбалски клуб Омарска основан је сада већ далеке 1973. Осим фудбалера, клуб је изнедрио и угледне судије и тренере. Ту је и Кошаркашки клуб Омарска основан 2007. године.

- Може се рећи да ми млади свакако видимо перспективу за опстанак, како нас тако и наших породица - појашњава Анђић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ДА ЛИ СТЕ ПРИМЕТИЛИ? Како је Косјерина реаговала на речи Радета Богдановића о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА