СУЂЕЊЕ ПОЧИЊЕ 21. СЕПТЕМБРА: Одлука суда БиХ о процесу за злочине у Добровољачкој у Сарајеву 1992. године

С. М.

17. 08. 2022. у 21:36

СУД БиХ одлучио је да главни претрес у предмету који се води против Ејупа Ганића и још деветорице некадашњих војних и полицијских функционера за злочине у Добровољачкој улици 3. маја 1992. у Сарајеву, почне 21. септембра.

СУЂЕЊЕ ПОЧИЊЕ 21. СЕПТЕМБРА: Одлука суда БиХ о процесу за злочине у Добровољачкој у Сарајеву 1992. године

Злочин Алијиних паравојних формација у Добровољачкој / Фото из извештаја независне међнародне комисије

Тужилаштво БиХ је најавило да ће одустати од неких предложених сведока који су у међувремену преминули. Осим Ејупа Ганића оптужница, подигнута 27. априла, терети и Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића, те Махира Жишку.

Тужилац Тужилаштва БиХ у овом предмету Младен Вукојичић изјавио je да ће му на првом рочишту главног претреса бити потребно око 45 минута да прочита оптужницу, као и око сат времена да изнесе уводне речи. Он је нагласио да постоји могућност да ће неки сведоци сведочити линком јер живе у иностранству, као и да нико од сведока Тужилаштва до сада није изразио потребу да буде заштићени сведок.

Адвокат Лејла Човић, која у овом предмету брани првооптуженог Ејупа Ганића, рекла је да би суђење могло трајати најмање три до четири године.

- У овом тренутку преурањено је говорити о дужини трајања поступка, али извесно је, према информацијама које смо добили и пракси овог Суда, да ће ово бити вишегодишње суђење рекла је Човићева.

Фото: Принтскрин/Ал џезира

Оптужени се терете да су 3. маја 1992. у Сарајеву напали небрањену мешовиту колону војника и цивила запослених у ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН, као и да су у оквиру својих функција и овлашћења у војним, полицијским и цивилним структурама, са подређенима, планирали, подстрекавали и извршили напад. Терете их и да нису спречили убиства и рањавања војника и цивила, да су пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, да су мучили и нечовечно поступали према заробљеним војницим и да су помагали починиоцима након извршеног злочина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ОКАНОВИЋ ТОКОМ РАТА ЖИВЕО У ЛАЗОВИЋЕВОМ ДОМУ: Због онога што је учинио за мене, првом сину сам дао име Данило