ГОРИВО ЈЕФТИНИЈЕ, НАМИРНИЦЕ СКУПЉЕ: Потрошачка корпа у РС, према подацима синдиката, у јуну достигла рекордних 2.248 км

С. МИШЉЕНОВИЋ

17. 08. 2022. у 07:30

ИАКО цене нафтних деривата у Српској падају, литар горива, дизела или бензина, сада је испод три марке, у односу на 3,5 колико је било пре месец дана, ово се није одразило на цене животних намирница.

ГОРИВО ЈЕФТИНИЈЕ, НАМИРНИЦЕ СКУПЉЕ: Потрошачка корпа у РС, према подацима синдиката, у јуну достигла рекордних 2.248 км

Фото Д. Поздеровић

Оправдање многих трговаца када су подизали цене је било да прате раст цена горива. Али, то се изгледа односи само на поскупљења. Јер, када цена горива иде надоле, нема повратне реакције и враћања цена животних намирница на оне пре поскупљења.

Грађани Српске ове године због раста цена животних намирница издвајају рекордне износе за прехрану. Тако према подацима Савеза синдиката РС, четворочлана породица за месец дана мора да издвоји 990 марака само за храну, што је једна просечна плата у Српској, док је у децембру прошле године за прехрамбене производе издвајала 790 марака. Синдикална потрошачка корпа у РС је према подацима ССРС за јун износила 2.248 конвертибилних марака, што је рекордан износ.

Грађани са којима су разговарале "Новости" кажу да им је одлазак у куповину постао као одлазак у шок-собу.

- Из седмице у седмицу се мењају цене. За 100 марака једне седмице можеш да купиш четири кесе намирница, а већ за десетак дана то су три кесе - каже Бањалучанка Гордана В.

Муриса Марић, председница Удружења за заштиту потрошача "Дон", истиче да је оптерећење на кућне буџете грађана због раста цена значајно и додаје да, нажалост, не очекују пад цена у наредном периоду.

- За сада је решење да грађани обилазе тржне центре и купују намирнице на акцијама снижења и тако прођу колико-толико јефтиније и преживе месец. Али ово не сме постати трајна категорија, јер не треба заборавити да власт убире и веће порезе јер је дошло до повећања цена - вели Марићева.

Она подсећа да тек предстоји тежак период јер се деца спремају за школу, иде набавка огрева, а поред тога треба издвајати новац за редовне комуналне услуге, плаћати кредите...

- Не треба гледати да ли је грађанин срећан што цене стагнира и не расте. Мора постојато далеко већи степен одговорности институција премна овом проблему - поручује Остоја Кременовић, председник Удружења грађана "Покрет потрошача Републике Српске" Бањалука.

Фото И. Маринковић

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС, каже да на веће цене животних намирница и разних роба које користе грађани, није утицао само пораст цене нафтних деривата.

- На раст цена утицала су глобална кретања. Прво је био ковид, па инфлација, затим криза у Украјини, а онда је уследио раст цене енергената. Уследио је и недостатак репроматеријала и раст цена истога. И на крају имате константан притисак на раст плата.

Све ово када се узме заједно утиче на раст цена у малопродаји. Зато тешко можемо очекивати да ће доћи до смањења цена само зато што је дошло до пада цена горива - појаснио је Благојевић.

Муриса Марић, Фото "Козарски вијесник"

ЦЕНЕ

Према подацима Удружења потрошњача РС, животне намирнице у Српској су поскупеле у просеку од 50 до 100 одсто. Грађани се највише жале на цене уља, брашна, млека, млечних производа и меса. Литар уља у РС је око шест марака, килограм брашна је две марке, колико кошта и литар млека. Што се тиче цене меса, свињетина сада износи од 8,50 до 11 КМ по килограму, док јунетина кошта од 12 до 18 КМ, а телетина од 20 до 28 КМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

СРАМОТА НА ЈУГУ СРБИЈЕ: Шта су младенцима донели у коверти - свекрва раширила причу по целом комшилуку