(ИСПРАВКА) Нема доказа да су војници Армије БиХ подваљени као жртве злочина у Сребреници

Novosti online

10. 07. 2022. у 20:50

НА појединим порталима, укључујући и Новости.рс изнете су непроверене информације да су сахрањени посмртни остаци 50 босанских муслимана из протеклог рата у Босни били борци Армије БиХ у јединицама Насера Орића и да су "подваљене као жртве геноцида".

(ИСПРАВКА) Нема доказа да су војници Армије БиХ подваљени као жртве злочина у Сребреници

Фото: ЕПА/принтсркин/илустрација

У чланку се експлицитно се тврди да особе које су ове године покопане у Поточарима нису жртве геноцида и њихова се сахрана представља као “подвала” и “лажи о наводном геноциду”. Новости за њих тврде да су “погинули босански муслимани”, што није тачно, наводи Раскринкавање у својој анализи.

Како наводи Раскринкавање "геноцид у Сребреници је ратни злочин који се догодио у јулу 1995. године, када је у околини овог града убијено више од 8.000 мушкараца и дечака. Пресуде којима је овај злочин оквалификован као геноцид донесене су у Међународном суду правде, Међународном кривичном суду за бившу Југославију и Суду Босне и Херцеговине. Према подацима с web странице Меморијалног центра Поточари, за злочине у Сребреници до сада је осуђено више од 50 особа на укупно 700 година затвора, а од 20 пресуда Међународног кривичног суда за бившу Југославију за злочине у Сребреници, седам укључује пресуде за геноцид" преноси Раскринкавање.

Како се наводи у анализи Раскринкавања у публикацији Међународног резидуалног механизма за кривичне судове УН-а под називом “Хронологија геноцида”, Сребреница је пала у руке Војске Републике Српске 11. јула 1995. године, током војне операције кодног назива Криваја 95, након чега су хиљаде Бошњака/киња из Сребренице потражиле заштиту у бази УН-а у оближњим Поточарима. Већ 12. јула, Војска Републике Српске преузела је контролу над Поточарима и почела одвајати мушкарце и ђечаке, а жене и децу присилно премјештати у Кладањ, који је био под контролом Армије РБиХ, наводи се у публикацији.

Како је додатно објашњено, недуго након пада Сребренице, дио војно способних мушкараца кренуо је пјешке кроз шуму на пут према Тузли, страхујући да ће бити убијени ако с породицама оду у Поточаре. Између 10.000 и 15.000 мушкараца, углавном доби између 16 и 65 година, формирали су око 10 километара дугу колону у којој су се налазили и цивили и припадници АРБиХ. Хиљаде њих заробили су припадници Војске Републике Српске и, заједно с мушкарцима и ђечацима који су одвојени у Поточарима, одвели их на различите локације и погубили.

Како се наводи у публикацији Међународног кривичног суда за бившу Југославију под називом “Чињенице о Сребреници”, докази из ексхумација посмртних остатака показали су да је већина жртава убијена у масовним егзекуцијама.

Дакле, нетачна је тврдња из чланка портала Новости да су жртве геноцида које су ове године покопане у Поточарима “погинули”.

У чланку Новости се такође наводило да међу укопаним жртвама ове године није било жена и деце, што није тачно. Од 50 жртава које су укопане ове године, три су у време погубљења биле малолетна лица. Вахид Смајловић и Елвир Муминовић имали су 17 година, а Салим Мустафић био је стар 16 година.

"Најмлађа жртва геноцида у Сребреници је Фатима Мухић, новорођена беба чији су посмртни остаци пронађени у масовној гробници у Поточарима 2012. године", navodi Raskrinkavanje.

Комплетну анализу Раскринкавања можете прочитати ОВДЕ.

Извињавамо се читаоцима на изношењу непроверених информација.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (8)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)