УВОЗ ДИКТИРА ЦЕНУ ПОЛОВЊАКА: Половни аутомобили у Српској поскупели због отежане набавке из иностранства

Н. БУНИЋ

09. 07. 2022. у 07:07

ЦЕНЕ половних аутомобила у Српској су веће него икада, због чега је опала и потражња. У ауто-кућама наводе да је више фактора допринело да половњаци поскупе, а главни је - отежан увоз и набавка из иностранства.

УВОЗ ДИКТИРА ЦЕНУ ПОЛОВЊАКА: Половни аутомобили у Српској поскупели због отежане набавке из иностранства

Један од ауто-плацева у Бањалуци, Фото Независне

Половна возила су на цени од априла, првенствено због увођења евро 1 образца приликом увоза, због чега су и нарасле дажбине приликом увоза, а пооштрене су и техничке карактеристике возила која се могу увести у БиХ. Већ од фебруара цене горива су почеле да дивљају, и све то је утицало на поскупљење половњака - кажу у ауто-кућама у Српској.

- На повећање цена утицао је раст набавне цена аутомобила у иностранству, и отежана набавка. Такође, поскупео је и сам превоз половњака до БиХ. Када се узму сви ти фактори, морали смо повисити цене, које су у односу на ранији период веће за неких 18 одсто - кажу на једном ауто-плацу у Бањалуци.

Наводе да је потражња за аутомобилима опала у јуну, и да је неизвесно како ће продаја даље тећи.

И у бијељинским ауто-кућама ситуација није ништа боља.

- Опала је продаја, а цене су скочиле и до 30 одсто. Повећање цена је узроковано и ценом горива, и отежаним увозом из иностранства. Све је почело у ударном периоду вируса корона, када је увоз смањен због затварања граница - кажу у једној ауто-кући у Бијељини.

У прилог њиховим тврдњама иду и подаци Управе за индиректно опорезивање (УиО) БиХ, који говоре да је у првих шест месеци ове године увезено мање половњака него у истом периоду лани.

- Од почетка јануара до краја јуна увезено је 20.802 половних аутомобила, док је у истом периоду лани у БиХ пристигло 21.651 овакво возило. Током целе прошле године увезено је 47.398 половњака, док је 2020. увезено 34.053 половних аутомобила - навели су у Управи за индиректно опорезивање БиХ.

Свако може да нађе свој модел, Фото З. Јовановић

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да се грађани тешко одлучју за куповину аутомобила, и да се држе онога што већ имају.

- Потражња и куповина половних аутомобила засигурно је опала. Цене свих аутомбила су порасле, и нових и половних у иностранству. Проблем је у ауто-индустрији, у производњи компонената који долазе из Украјине и Русије, због чега имају недостатак одређених техничких делова. А када поскупе нова возила, неминовно је поскупљење половњака. Људи који користе половне аутомобиле у ЕУ желе да купе нове четвороточкаше, међутим цене расту, због чега они подигну и цене половњака. Због свега тога сада је у Српској ситуација - вози оно што можеш да возиш. Ако неко и има новца, он то улаже у некретнине, а не у возила - закључује Павловић.

У ПОНУДИ МАЊЕ ХИБРИДНИХ ВОЗИЛА

ОВЕ године је у БиХ увезено и 319 хибридних возила, од којих је 76 половно. Њихова укупна вредност је 17,3 милиона КМ, а за њих је плаћено 4,9 милиона КМ дажбина приликом увоза.

Прошле године у првих шест месеци увезено је 359 хибрида, од чега је 90 половно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ПАДА ОДЛУКА! Може ли Новак Ђоковић да престигне Роџера Федерера и Рафаела Надала?