МЛИНАРИМА СКУПО 82 ФЕНИНГА: Из Бијељине упућен позив премијеру и министрима на хитан састанак због усаглашавања цене пшенице

В. Митрић

30. 06. 2022. у 09:51

НАКОН што представници Градске управе Бијељина, Аграрног фонда, млинари и пољопривредници, ни после другог састанка нису успели да се договоре о откупној цени пшенице, Градска управа Бијељина упутила је председнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу, министру пољопривреде, шумарства и водопривреде Борису Пашалићу и министру спољне трговине и економских односа БиХ Сташи Кошарцу позив за хитан састанак, због решавања тог проблема.

МЛИНАРИМА СКУПО 82 ФЕНИНГА: Из Бијељине упућен позив премијеру и министрима на хитан састанак због усаглашавања цене пшенице

Фото Б. Милошевић

- Министри Пашалић и Кошарац потврдили су долазак у Бијељину 4. јула, а одговор из Кабинета председника Владе Радована Вишковића још чекамо - кажу у ГУ Бијељина.

- Цена пшенице од 82 фенинга, коју су предложили пољопривредници, неприхватљива је млинарима, док се, истовремено, пољопривредницима не исплати да је продају јефтиније, због великог раста цена горива и репроматеријала. Актуелна светска економска криза додатно је отежала ионако лош положај наших пољопривредних произвођача и зато је неопходно да им републичке институције посвете више пажње.

Фото В. Митрић

У Семберији, највећој житници у Републици Српској и БиХ, засејано је пшенице на око 14.000 хектара, што је више од 30 одсто од укупних површина под овом културом у Српској, тако да, истичу у ГУ Бијељина, "несумњиво, овај крај заслужује бољи третман виших нивоа власти и већа новчана улагања".

- Град Бијељина је, имајући у виду напоран рад и живот семберског ратара, пружио максималну подршку овим вредним људима, обезбеђујући повећање аграрног буџета са 1,5 милиона конвертибилних марака на 1,7 милиона, чиме је обухваћен и већи износ субвенција за пшеницу са прошлогодишњих два на три фенинга по килограму, као и низ других финансијских повећања за разне видове производа - поручују из ГУ Бијељина.

Нема овлашћења има добру вољу

РАЗВОЈ пољопривреде у надлежности је виших нивоа власти, а не локалних заједница, тако да Градска управа нема овлашћења у вези са одређивањем цене пшенице. Састанци које је руководство Града организовало са пољопривредницима и млинарима, само је гест добре воље да се пронађе најбоље решење - кажу у ГУ Бијељина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕКИМ СЕ ВИЂАО СА МУШКАРЦИМА: Бранка тек после смрти сазнала - ово никада неће моћи да преболи