НАДА И ЛЕК ЗА НАЈТЕЖЕ ПАЦИЈЕНТЕ: У УКЦ РС у Бањалуци почела изградња савремене болнице за лечење малигних обољења

С. МИШЉЕНОВИЋ

30. 06. 2022. у 10:45

У КРУГУ Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци јуче су почели радови на изградњи модерног објекта намењеног пружању здравствене заштите оболелим од малигних болести. Инвестиција је вредна 56 милиона КМ, а рок за завршетак радова је март 2025.

НАДА И ЛЕК ЗА НАЈТЕЖЕ ПАЦИЈЕНТЕ: У УКЦ РС у Бањалуци почела изградња савремене болнице за лечење малигних обољења

Фото С. Мишљеновић

Овај савремени објекат ће располагати са 370 кревета за дужи смештај, па ће Онкологија имати 190 лежајева, док ће на Хематологији и Палијативној бити распоређено по 90 кревета. У новом објекту биће обезбеђено и 50 кревета за дневни смештај пацијената.

Генерални директор УКЦ, Владо Ђајић, каже да је изградња овог објекта један од најзначајнијих и најхуманијих пројеката чију реализацију подржава руководство Републике Српске.

- Руководство РС прати потребе грађана и са УКЦ тежи да здравствени систем у Српској буде на највишем нивоу - рекао је Ђајић.

- Пројекат је урађен у складу са најсавременијим стандардима, а у објекту ће бити примењивана савремена дијагностичка и терапијска процедура. Циљ је формирање регионалног центра за лечење малигних болести у УКЦ, који ће служити као центар за смештај пацијената на дужем лечењу, као и дијагностички центар са адекватним капацитетима за дневно лечење пацијената.

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС, рекао је да су две кључне ствари на којима треба да се ради кардиоваскуларна и онколошка обољења.

- Кардиваскуларну клинику смо завршили, очекујемо и њено отварање, друга је Онколошка - рекао је Шеранић, истичући да је у РС повећан број малигних обољења.

- Код мушкараца реч је о карциному плућа и простате, а жене се суочавају са карциномом дојке. У Српској су створени законски услови за скрининг пројекте и сигурно је да ће бити планирани адекватни програми за превенцију обољења.

Будући изглед болнице, Фото СРНА

Радован Вишковић, председник Владе РС, рекао је да је пратећи потребе становништва и све већег броја онколошких пацијената руководство Српске донело одлуку да у комплексу УКЦ саграде једно ново здање које ће бити намењено само онколошким пацијентима.

- Данас широм Српске имамо све више пацијената који не могу да бораве код својих кућа.

Изградњом ове болнице имаће прилику да достојанствено проведу остатак живота - рекао је Вишковић.

Званичници код УКЦ РС, Фото С. Мишљеновић

Агенцију основала РС

РС је кренула у оснивање властите Агенције за лекове након што је Агенција за лекове БиХ у јеку пандемије забранила употребу кисеоника у здравственом сектору РС, што је био атак на здравље грађана РС који је упоредио са тероризмом.  - Ићи ћемо даље у реализацију свих наших аката на том плану, свидело се то некоме или не - рекао је Вишковић, коментаришући захтев председавајућег ПБиХ Шефика Џаферовића Уставном суду БиХ за оцену уставности Закона о лековима.

Председница Републике Српске, Жељка Цвијановић, изјавила је да почетак изградње овог објекта показује да је ово један велики подухват и подвиг у области здравства Српске.
- Ово је један стратешки пројекат у области здравства који ће бити у служби грађана Српске, а омогућиће и боље услове наших здравствених радника - рекла је Цвијановићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НАЈЛАКШИ И НАЈТЕЖИ ЈЕЗИЦИ ЗА УЧЕЊЕ: Постоји пет категорија - видите у којој се налази СРПСКИ