ЛУКСУЗНЕ МАШИНЕ ОД "ЛАКЕ ЗАРАДЕ": За поједине становнике БиХ нема кризе, увелико се увозе скупоцени аутомобили

Н. БУНИЋ

29. 06. 2022. у 08:20

ДА поједини становници БиХ не осећају финансијску кризу, показују и подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО), који говоре да се луксузни аутомобили увелико увозе и ове године.

ЛУКСУЗНЕ МАШИНЕ ОД ЛАКЕ ЗАРАДЕ: За поједине становнике БиХ нема кризе, увелико се увозе скупоцени аутомобили

Фото Принтскрин РТРС

Према проценама економских стручњака, скупе примерке четвороточкаша углавном купују они који су остварили "лаку зараду".

Подаци УИО БиХ показују да су на листи топ десет луксузних аутомобила који су увезени ове године, у већини новији модели марки "порше" и "мерцедес". Најскупљи аутомобил који је увезен ове године је "порше 911 турбо - С", који је плаћен вртоглавих 339.000 КМ.

- На другом месту је "мерцедес мајбах С 580 4 матик", чија је цена 334.000 КМ. Иза њега је још један примерак "поршеа 911 турбо - С", за којег је власник искеширао 332.000 КМ.

Затим следи "мерцедес бенц мајбах С 580 4 матик", који је плаћен 329.000 КМ - истакли су из Управе за индиректно опорезивање.

Претпоставља се да ће до краја године у БиХ засигурно доћи још луксузних примерака.

УВЕЗЕНИ Најскупљи су "порше" - 339.000 и "мерцедес" - 334.000 КМ, Фото Јутјуб

Поређења ради, током прошле године најскупљи примерак који је увезен је модел "ферари Ф 142" који је плаћен 489.000 КМ. На другом месту је "ламборгини урус 636" који је коштао 426.000 КМ. Ту је и "ламборгини урус" од 425.000 КМ.

- Куповина луксузних аутомобила и богаћење са једне, и повећан број сиромашних са друге стране, показује да је дошло до још већег раслојавања друштва - каже економски аналитичар Зоран Павловић.

- Мали број људи може да приушти скупе четвороточкаше, а куповали су их они који су претходном периоду остварили "лаке зараде". Ту првенствено мислим на особе које су оствариле енормне зараде у периоду пандемије короне, али и оне који "вешто" користе тренутну инфлацију. То су пре свега власници бензинских пумпи, грађевинска предузећа и трговци грађевинским материјалом и вештачким ђубривом, који бескрупулозно подижу цене због повећане потражње. Наравно, ту има и политичара и банкара. Ова година је специфична јер су се поједни обогатили преко ноћи. То су обично млађи људи који своје богатство желе да покажу скупим аутомобилом. Онај ко се није "ознојио" да заради новац, не жали ни да га потроши.

Зоран Павловић, Фото Д. Поздеровић

ХИБРИДА СВЕ ВИШЕ

ПРЕМА подацима УИО, видљиво је да је ове године порастао увоз хибридних возила, који су на цени. За првих пет месеци увезено је 248 хибрида, чија је укупна вредност око 13 милиона КМ. Током целе прошле године у БиХ је дошло 359 оваквих возила, који су плаћени 15,9 милиона КМ.

МИЛИОН ЗА НАЈСКУПЉИ

НАЈСКУПЉИ аутомобил који је увезен у БиХ у последњих 20 година је "мерцедес С 600Л гард". За њега је власник још 2011. године платио 857.000 КМ, као и 206.000 КМ дажбина приликом увоза - наведено је из УИО.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СТРУЧЊАЦИ САВЕТУЈУ: Нипошто не убијајте паука ако га видите у кући - постоји јак разлог