ЛАКШЕ ДО ЗАПОСЛЕЊА: Добојско Одељење за привреду организовало први сајам занимања

Л. ЖАРИЋ

28. 05. 2022. у 08:52

ШЕСТ средњих школа из Добоја будућим средњошколцима представили су занимања која нуде у наредној школској години, практичну наставу и какве су могућности запослења после школовања. Тај скуп је организовало градско Одељење за привреду и друштвене делатности.

ЛАКШЕ ДО ЗАПОСЛЕЊА: Добојско Одељење за привреду организовало први сајам занимања

Фото: Л.Ж.

Сајам је одржан у градском парку, а на занимљиво креираним штандовима ученици и професори средњих школа Добоја основцима матурантима су одговарали на бројна питања која ће помоћи у доношењу одлуке о будућем занимању. Информацију су употпунила предузећа и институције у којима се обавља практична настава.


Ситуација са планом уписа у средње школе креирана је на основу интересовања основаца, и на сличном је нивоу као годинама уназад.


- Саобраћајна и електро школа уписује 168 ученика у седам одељења, Економска, Техничка и Медицинска школа по 120 ученика у по пет одељења, Угоститељска и трговинска школа 96 ученика у четири одељења, а Гимназија "Јован Дучић" уписује 60 ученика у три одељења - кажу у Одељењу за друштвене делатности.

Најпопуларнија средња школа на овим просторима је она која производи медицинске сестре и техничаре, јер млади већ у основној школи размишљају о исплативом послу ван граница земље. И овај пут се показало да интересовање иде у правцу заснивања радног односа одмах након средње школе, па је на дну лествице популарности Гимназија "Јован Дучић", чија диплома углавном подразумева наставак школовања и упис на факултет.


У Добоју су дефицитарна занимања алатничара, електричара електроинсталатера и ауто-електричара, као и пекара.


- Сходно томе, ученици који упишу ове струке добијаће од Министарства просвете и културе, у току наредне школске године, месечне стипендије у износу од 100 КМ и бесплатан превоз од куће до школе током трајања наставе - указују у добојском Одељењу за привреду.

У ПЛАНУ УПИС 684 УЧЕНИКА


ПЛАН уписа у средње школе на сличном је нивоу као и ранијих година. На подручју града Добоја за школску 2022/2023. годину предвиђено је да у шест средњих школа буде уписано 684 ученика у 29 одељења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕОБИЧНА ПОЗИВНИЦА НА СВАДБУ БАЛАШЕВИЋА: Гости су морали да поштују одређена правила (ФОТО)