ТРЕЋИНА ПОСЛАНИКА МЕЊА СТРАНАЧКИ ДРЕС: Све масовнија трговина мандатима уништава партије у Републици Српској

С. МИШЉЕНОВИЋ

28. 05. 2022. у 06:45

САМО неколико месеци пред одржавање избора у БиХ, партије из Српске су све гласније да мандати који се освоје на изборима морају припасти странци а не појединцу, како је сада.

ТРЕЋИНА ПОСЛАНИКА МЕЊА СТРАНАЧКИ ДРЕС: Све масовнија трговина мандатима уништава партије у Републици Српској

Фото: Новости

 На тај начин спречило би се "прелетање" из странке у странку, а што је већ годинама проблем. Само у овом четворогодишњем мандату у Народној скупштини РС, од 83 посланика чак 26 је променило страначки дрес, а то је скоро трећина. Преласци су углавном из опозиционих у партије владајуће коалиције.


У НВО "Рестарт" су препознали овај проблем и направили базу "прелетача" коју освежавају како се појави нови случај.


- Досадашња база броји преко 110 посланика и одборника, мада смо тек на пола пута, јер нам је остао још велики број мањих општина у којима нисмо могли да дођемо до података. Из тог разлога ова база је и замишљена да може да се допуњује и ми очекујемо и помоћ народа како би је попунили - каже Велизар Антић, члан "Рестарта" и политички аналитичар.
Он каже да су "прелетачи" погубни по демократију и изборни процес, јер људи губе поверење у политичаре и целокупан систем.


- Та појава утиче демотивишуће на народ да учествује на изборима и самим тим је јако лоша. Ту појаву треба посматрати као класичну крађу. Сви смо спремни да осудимо лопова уколико нам украде новчаник и сложићемо се да се у том случају ради о крађи. Међутим, та појава прелетача је постала толико масовна да је народ прихватио као нормалну. Потребно је нагласити да је промена политичке партије након освојеног мандата и прелазак у другу партију на одређени начин крађа воље народа и да између те крађе и крађе новчаника нема никакве разлике - истиче Антић.


Међу 26 посланика који су променили дрес највише је оних из СДС, чак њих шест је напустило ту странку и отишло у другу партију и то ону у власти.


Миладин Станић, шеф Клуба СДС у НСРС, каже да прелетачи гледају политику са материјалне позиције, а не идеолошке. Стављају лични интерес испред интереса странке и РС.


- Једино решење је да мандат припада странци - каже Станић.
Он каже да је јавна тајна да се папрено плаћају промене страначких дресова поготово посланика у НСРС.


- За једног посланика из Клуба СДС, од шест колико их је отишло причало се да је тражио 450.000 марака за прелаз у другу странку. Такође има и оних који су били у нашим редовима, а тражили су 200.000 марака да остану посланици СДС. Све ово је велика срамота - каже Станић.


Давор Шешић, посланик СДС је пре месец дана променио страначки дрес и отишао је у СП. Одлуку правдао да се није слагао с врхом странке и да није хтео да мења странку на почетку мандата и да се на овај потез одлучио на крају мандата како би испоштовао све оне који гласали за њега на прошлим изборима.
 

АУСТРИЈСКИ ИЗБОРНИ МОДЕЛ


ВЕЛИЗАР Антић каже да би се у БиХ могао применити део аустријског изборног закона где се каже да политичкој партији припада мандат у првих осам месеци након избора.
- Разлог је тај што се највећи број прелетања дешава у првих неколико месеци након избора јер се у том периоду формира и Влада. Након тих осам месеци мандат би припадао изабраном представнику - истиче Антић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)