ДОВОЉНО СЕРУМА ЗА СВЕ ОТРОВНИЦЕ: Дом здравља у Требињу спреман за најезду змија

В. Н.

27. 05. 2022. у 06:45

НА територији источне Херцеговине постоји чак 13 врста змија - отровнице су поскок, шарка и шарган - а из Дома здравља у Требињу, иако овог пролећа није забележен ниједан ујед, поручују да су набавили довољне количине серума.

ДОВОЉНО СЕРУМА ЗА СВЕ ОТРОВНИЦЕ: Дом здравља у Требињу спреман за најезду змија

Фото: Д.Цураћ

- Сви које уједе змија требало би одмах да дођу у Службу хитне медицинске помоћи, или да сачекају долазак санитета, уз поштовање савета лекара - каже за "Срну" заменик директора ДЗ др Радован Tодоровић, наглашавајући да је потребно и одмах подвезати место изнад уједа.


Иначе, биолог Мићо Милошевић објашњава да је поскок најзаступљенији, а народ га препознаје по цикцак шарама на леђима и кожном израштају на носу, такозваном рогу. И, најближи је род змијама звечаркама...


Шарка и шарган - као угрожене врсте - налазе се на високим планинама, јесу отровне, али не и фаталне за човека.


- Змије су сатанизоване у народу, иако највећи број врста није опасан, а неопходне су у еколошком ланцу исхране, јер чисте природу од пацова и глодара. Генерално, змије нису агресивне и људе никада не нападају из чиста мира, већ само у самоодбрани, када сматрају да су угрожене јер је човек, најчешће непажњом, угрозио њихово станиште - закључује Милошевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПРАВО САЗНАЈЕМО! Вест коју је Вучић заборавио да саопшти: 100.000 људи који су добили ваучере од 5.000, добиће још 10.000 динара