ПОСЛОДАВЦЕ "ЖУЉА" УВЕЋАЊЕ МИНИМАЛЦА: Одлука Владе РС о повећању најниже зараде није дочекана позитивно у приватном сектору

С. МИШЉЕНОВИЋ

24. 05. 2022. у 08:12

ОДЛУКА Владе РС да повећа минималну плату у Српској са 590 на 650 марака није дочекана са одушевљењем у приватном сектору где послодавци поручују да ће се таква одлука одразити на негативна пословања фирми. Са друге стране, у Савезу синдиката РС кажу да се на овом повећању не сме стати и да минималац мора расти. Ранка Мишић, председница Савеза синдиката РС, каже да од марта интензивно преговарају са Владом о повећању плата свим радницима у Српској, јер се мора водити рачуна и о радницима којима Влада није послодавац.

ПОСЛОДАВЦЕ ЖУЉА УВЕЋАЊЕ МИНИМАЛЦА: Одлука Владе РС о повећању најниже зараде није дочекана позитивно у приватном сектору

Фото Новости

- И кад је дошао тренутак да седнемо за сто јер смо сазвали посебну седницу Економско-социјалног савета РС и усагласимо повећање минималца, послодавци нису дошли на седницу па је Влада донела одлуку о повећању без јединственог става - појашњава Мишићева.

Она истиче да је повећање добро јер галопирајућа инфлација једе примања радника и повећања плата су једино решење да се то колико-толико компензује.

- Нажалост, за послодавце очигледно не постоји инфлација и поскупљења. Нека знају да Синдикат креће у борбу за још већи минималац и очекујемо до августа ново увећање - поручила је Мишићева.

Мишићева објашњава да у РС око 20.000 радника прима минималац.

- Наш циље је да минималац буде 870 КМ. То је новац потребан једној четворочланој породици за храну на месечном нивоу - каже Мишићева.

Најнижу плату, додаје председница Синдиката, прима искључиво неквалификовани радник који ради 40 сати у седмици.

- Такав радник на минималну плату од 650 КМ мора да има износ минулог рада, топли оброк, накнаду за превоз у висини месечне карте, као и плаћен сваки сат прековременог рада. Кад се то сабере то је више од 650 КМ - поручила је Мишићева.

С друге стране, у Унији удружења послодаваца РС Саша Тривић, председник, каже да ниједан послодавац није против повећања плата.

- Да би повећали плате морате урадити много више од потписивања папира и ударања печата. Када би се декретима повећавале плате онда је најбоље да се сутра донесе одлука да је минимална плата 1.000 КМ и идемо у срећнију будућност. Нису послодавци против повећања плата јер послодавци стално повећавају примања. Проблем код повећања плата на овај начин је да ће у појединим гранама привреде, попут обућарске, послодавци остати без посла јер не могу обимом посла надоместити повећање плата. То ће имати за последицу губитак радних места. Све око повећања плата преко ноћи представља популизам - поручио је Тривић.

Он каже да је мера Владе о повећању минималца донела у буџет Српске 45 милиона КМ на годишњем нивоу.

- Значи 45 милиона је Влада РС узела од послодаваца кроз одлуку о повећању плата, а тај новац је мога завршити у платама радника - каже Тривић.

СИНДИКАТ КРЕЋЕ У КАМПАЊУ

РАНКА Мишић каже да Синдикат креће у кампању "Закон о раду за све раднике у Српској".

- Крећемо у контролу примене Закона о раду РС, и да видимо да ли радници добијају платен листе и какве и провераваћемо уговоре о раду које имају радници у РС. Свакодневно ћемо извештавати јавност о резултатима кампање - истиче Мишићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ТЕШКА САОБРАЋАЈНА НЕСРЕЋА КОД БИЈЕЉИНЕ: Петоро повређених, међу њима и двоје деце – ватрогасци вадили људе из аутомобила