САРАЈЕВО ЖЕЛИ СРПСКОЈ ДА ОДУЗМЕ ВЛАСТ: Шта је позадина предлога за оснивање новог министарства у БиХ

С. МИШЉЕНОВИЋ

18. 05. 2022. у 08:25

БОШЊАЧКИ политичари из Сарајева, на челу са Денисом Бећировићем (СДП) упутили су на последњој седници Дома народа Парламента БиХ иницијативу да се формира ново министарство на нивоу БиХ, и то министарство за европске интеграције БиХ.

САРАЈЕВО ЖЕЛИ СРПСКОЈ ДА ОДУЗМЕ ВЛАСТ: Шта је позадина предлога за оснивање новог министарства у БиХ

Фото Савет министара БиХ

Српски делегати из СНСД су одбацили ту иницијативу, док је исту подржао делегат из СДС Младен Босић. Како кажу саговорници "Новости", ово је почетак опасног процеса који дефинитивно отвара Сарајево.

- Бошњачка политика отвара процес у којем ће покушати да формира нова министарства на нивоу БиХ, а чијим би оснивањем Република Српска остајала без надлежности. Кључно је за Сарајево, у овом тренутку, да покуша да прогура оснивање Министарства пољопривреде БиХ, а министарство за европске интеграције је само био пробни балон да виде како ће представници РС реаговати - кажу саговорници "Новости".

Ипак, како каже Душанка Мајкић, делегат у Дому народа ПБиХ, иницијативе Бећировића и њему сличних биће одбачене јер Република Српска има четири гласа СНСД у Дому народа ПБиХ који ће сваку такву иницијативу оборити.

- Нажалост, Сарајево и Бошњаци неће одустати од покушаја да се формирају нова министарства у Савету министара БиХ, а све како би се РС одузеле надлежности. Бошњачки политичари већ дуже време планирају да формирају министарство пољопривреде на нивоу БиХ како би Сарајево могло да управља пољопривредни земљиштем у целој Боосни и Херцеговини. Од тога неће бити ништа, јер РС има снагу да овакве иницијативе одбаци - каже Мајкићева.

Фото: Танјуг

Младен Босић

Заменик председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић каже да је симптоматично што је српски делегат Младен Босић (СДС) подржао иницијативу бошњачког колеге Дениса Бећировића (СДП) да се на нивоу БиХ формира министарство за европске интеграције.

Он је оценио да је посебно симптоматично то што се на последњој седници могла наслутити нека нова коалиција која покушава да усвоји предлоге Бећировића да се оснују два нова министарства - министарство за европске интеграције и министарство пољопривреде на нивоу БиХ.

- Видећемо да ли се ради о некој новој платформи заједничког наступа о чему нас упозоравају из Федерације БиХ и што би поздравили из међународне заједнице. Сваку такву намеру, морам да их упозорим, бирачи из Српске ће санкционисати - истакао је Шпирић.

Фото: Фактор. ба

СДС део политичког Сарајева

НИКОЛА Шпирић каже да СДС свакодневно шаље сигнале партнерима у Федерацији БиХ, односно Сарајеву, да су они ти који поштују БиХ и да ће све учинити да она функционише, а од ентитета шта остане.

- Гласати данас за ново министарство, а борити се тобоже против преноса надлежности, мислим да то нико из Српске не би и неће поздравити - истакао је Шпирић и додао да је некада СДС био предводница која је имала власт у РС, али да су сада на зачељу колоне у Српској и колоне политичког Сарајева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ОВАКО ЈА ЗАМИШЉАМ ПАКАО Снимак са плаже у Црној Гори изазвао бурне реакције: Радије бих седела код куће