СИПА ЗНАЛА ДА ПРАТЕ НАЧЕЛНИКА: Осумњичени Миљатовић за убиство добио капару

С. Мишљеновић

29. 03. 2022. у 07:17

МОТИВ за убиство начелника приједорске криминалистичке полиције Раденка Башића је истрага у оквиру акције "Сториџ два", у коју је био умешан Далибор Раилић, рекао је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

СИПА ЗНАЛА ДА ПРАТЕ НАЧЕЛНИКА: Осумњичени Миљатовић за убиство добио капару

Убица Миљатовић, на месту убиства полицајца, фото Независне новине и фото Новости

Лукач је потврдио да је Раилић налогодавац убиства, да му је одређен једномесечни притвор у другом предмету - за организовани криминалитет и шверц тешких дрога.

Пре тога нисмо имали конкретне податке. СИПА је имала од средине децембра у канцеларији у Мостару доушника који је имао информацију да може да дође до угрожавања живота полицијског службеника за новац. У информацији се спомиње име Раилића. Та информација никада званично није дошла до МУП Републике Српске - рекао је Лукач.

Александар Миљатовић, осумњичени за убиство начелника Башића, током саслушања у полицији, признао је злочин и пред адвокатом испричао да је бруталну ликвидацију припремао више од три месеца. Испричао је како је пуцао, где је бацио оружје и колико је новца добио за убиство!

Далибoр Раилић, Фото kozarski.com

Како сазнају "Новости", у детаљном исказу Миљатовић је, након што је пао на полиграфу, испричао да је помоћу саучесника, иначе свог кума, који је такође ухапшен, пратио Башића. Сакупљао је податке о његовим навикама, кретњама, како би што боље испланирао злочин.

- Убиство начелника Башића се спремало од децембра месеца - каже наш извор.

Даље истиче да је убица Миљатовић често из Лакташа долазио у Приједор, притом мењајући возила како би остао непримећен. Постојала је и идеја да се запали аутомобил Башићу као опомена.

Фото Д. Поздеровић

Драган Лукач

- Начелник Башић је приметио да га неко прати. Сумњао је да му је неко "за петама" и због тога је променио одређене навике и месец дана направио "паузу". Откривен је и видео-снимак на којем се види особа, исте конституције као и извршилац, која Башића прати пре убиства - тврди добро упућени извор.

Према Миљатовићевом исказу, његов мотив за убиство начелника било је користољубље јер, како је навео, за то недело је договорио да му се исплати износ од 50.000 евра.

- Миљковић је за убиство добио на руке неколико хиљада евра, а други део је требало да добије након обављеног посла - каже извор "Новости".

Ликвидацију је, како Миљатовић тврди, наручио Далибор Раилић, звани Дуги из Приједора, кога је Суд БиХ притворио 26. марта.

Досадашња истрага указује да је Башић, радећи часно и поштено свој посао, постао препрека Раилићу да се бави трговином наркотицима. Да га Раилић доживи као "претњу" значајно су, како се сумња, допринели и појединци из правосудних и полицијских структура, што ће такође бити предмет даље истраге.

ПИШТОЉ БАЦИО У ВРБАС

АЛЕКСАНДАР Миљатовић је у исказу навео да је пиштољ, којим је извршио злочин, бацио у реку Врбас. Истражитеље је, како сазнајемо, одвео на ту локацију и за оружјем трагају рониоци МУП РС. Открио је и да је запалио одећу, коју је носио на себи у време убиства. То згариште је пронађено, као и одређени трагови.

НА ИСТРАЗИ 200 ПОЛИЦАЈАЦА

НА расветљавању убиства Раденка Башића је било укључено око 200 полицијских службеника. Привођено је на десетине особа и проверавала су се сва сазнања до којих се долазило на терену, а посебно у криминалном миљеу. То је довело до хапшења Раилића, а касније и до откривања Александра Миљатовића и његовог кума.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи