"ЈЕВРЕЈСКИ ТАЛИБАНИ" ОДЛАЗЕ У ФЕБРУАРУ? У Источној Илиџи, наводно, припадници радикалне верске групе "Лев Тахор"

М. РЕГОЈЕ

29. 01. 2022. у 09:55

СТРАНИ држављани, њих 37, чије је досељавање у насеље Кула у Источној Илиџи узнемирило житеље, иселиће се током фебруара.

ЈЕВРЕЈСКИ ТАЛИБАНИ ОДЛАЗЕ У ФЕБРУАРУ? У Источној Илиџи, наводно, припадници радикалне верске групе Лев Тахор

Фото Приватна архива

То је саопштено из Службе за послове са странцима чији су инспектори обавили инспекцијски надзор у два приватна објекта у Улици Меше Селимовића, где су они живели, а чији је власник С. В., држављанин БиХ. Он је, како је, такође саопштено, прекршајно санкционисан због њиховог непријављивања.

Ово је, по свему судећи, епилог дешавања која су унела страх међу становнике Источне Илиџе, а истовремено привукла пажњу целог региона. Они су, наиме, тврдили да им је живот постао немогућ откад су се, крајем децембра, у ноћним сатима у насеље Кула, населили, наводно, припадници радикалне верске групе Лев Тахор, пореклом из Израела, које у јавности често називају и "јеврејски талибани".

Један од становника насеља Кула казао је да је ова група, која се населила у њиховом комшилуку, према подацима на интернету, екстремистичка верска група, која се суочила са оптужбама за отмице деце, педофилију, силовања, склапања малолетничких бракова, злостављања деце.

- Група се често селила у покушају да побегну од државних агенција за заштиту деци закона. Из Израела су протерани, депортовани су из САД, Канаде, Ирака, Ирана, Румуније, Турске, Албаније и Молдавије. Доступне информације леде крв у жилама, јер су челници ове секте оптуживани за тешке злочине - испричао је, раније, забринути грађанин и додао да им је после обраћања Полицијској управи Источно Сарајево речено да је најављен долазак групе Јевреја.

И малишани досељеника необично обучени, Фото Приватна архива

Други житељ насеља истиче да су они, заиста, најпре мислили да су то Јевреји, док нису уочили како су обучени.

- Жене и девојчице су обучене у бурке, покривене. Мушкарци и дечаци су обучени исто. Стално нас посматрају. Чим отворим врата од куће, схватим да ме један од њих гледа са терасе или из дворишта. Осећам се узнемирено и забринуто. Плашимо се за децу - говори други саговорник.

- Брзо сам схватио о којој је екстремистичкој групи реч јер сам на интернету пронашао фотографију са аеродрома у Истанбулу од 4. новембра 2021. на којој сам јасно препознао двојицу које сада, сваки дан, виђам у комшилуку.

О свему је био упознат и начелник општине Источна Илиџа, Маринко Божовић, који је одржао састанак са мештанима.

- Одмах после тог састанка контактирао сам са Службом за послове са странцима БиХ и МУП Српске - каже Божовић за "Новости".

- Контактирао сам и с власником куће који ми је рекао да ови странци треба средином фебруара да напусте БиХ и да им неће продужити услуге изнајмљивања куће.

Фото Приватна архива

После инспекцијског надзора, из Службе за послове са странцима саопштено је да је реч о породицама са малолетном децом, држављанима САД, Канаде и Гватемале:

- Није им пријављена адреса боравишта у складу са Законом о странцима, па је обављен разговор са С. В. о боравку странаца у објектима у његовом власништву. Он је прекршајно санкционисан због њиховог непријављивања. Будући да је реч о држављанима земаља којима нису потребне визе за улазак у БиХ, они имају право на безвизни боравак до 90 дана, у овом случају до фебруара.

Источна Илиџа, Фото М. Регоје

ЗБОГ СТРАХА БИ И КУЋЕ ПРОДАЛИ

УЗНЕМИРЕНИ грађани насеља Кула у Источној Илиџи, тврдили су минулих дана како плаше да ће се још чланова Лев Тахора доселити и затражити азил, ако се испостави да им боравак овде одговара.

- Ако се нешто не предузме, продаћемо наше куће. Нећемо да живимо у средини где не осећамо сигурност за децу и породице. Треба ли да чекамо да се нешто деси? Није им место овде. Сви изговори су неприхватљиви, хоћемо решење - закључују наши саговорници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ВУЧИЋ О РАЗГОВОРУ СА ПУТИНОМ: Имаћемо веома повољну цену гаса, уговор на три године