МАПА ЛОГОРА ЗА СРБЕ У БиХ ОТКРИВА ИСТИНУ Којић: "Сваки логор Срба имаће опис шта се ту дешавало, само у Сарајеву било их је 122"

С. МИШЉЕНОВИЋ

24. 01. 2022. у 12:59

ЈЕДАН од најважнијих пројеката Центра и Републике Српске ове године, а на којем тренутно радимо, јесте мапирање логора и места заточења српског народа у рату у БиХ.

МАПА ЛОГОРА ЗА СРБЕ У БиХ ОТКРИВА ИСТИНУ Којић: Сваки логор Срба имаће опис шта се ту дешавало, само у Сарајеву било их је 122

Фото Новости

Имамо велику количину података, пуне базе аутентичних изјава и сведочења логораша које ћемо презентовати јавности ове године, да се види где су Срби били заточени у казаматима смрти у протеклом рату и шта су пролазили, каже, у интервјуу за "Новости", Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих.

- Правимо и интерактивну мапу. Сваки логор и место заточења Срба имаће опис шта се ту дешавало уз аутентичну документацију. До краја године биће завршен овај пројекат - поручује Којић.

- Центар увелико спрема и Атлас страдања српског народа у БиХ, а поред тога ради се и на евидентирању свих рањених војника Војске РС и цивила. Центар спрема и девет публикација за ову годину.

Зна ли се тачан број логора и места заточења Срба?

- Само у Сарајеву је било 122 логора и места заточења. То је утврдила међународна комисија. Поред Сарајева, и Посавина је 1992. године имала формиране логоре за Србе по угледу на нацистичке логоре и НДХ. Нажалост, скоро па сваки део Федерације БиХ који је био под котролом тзв. Армије БиХ или ХВО имао је логор за Србе или место заточења.

Може ли се објавом оваквих података показати Сарајеву да су и Срби били жртве у рату у БиХ, а не само Бошњаци?

- Бошњаци желе да очувају наметнути стереотип из периода рата да су Срби искључиви злочинци а Бошњаци једине жртве. Нажалост, тај сарајевски наратив се кроз одређене процесе који су се водили, и данас воде против високопозиционираних припадника ВРС и политичких функционера, покушава одржати. Српски народ и институције РС не смеју дозволити да накарадне пресуде Хашког трибунала или домаћег правосуђа буду основ за очување наратива Сарајева. Борба чињеницама и доказима је једина легитимна и сигуран сам да ће Српска у тој борби на крају победити и поништити лажни наратив који Бошњаци намећу о рату деведесетих година.

Колико год пута Српска поручила да није геноцидна творевина Сарајево гласније пласира своју истину?

- Срби су били велики страдалници у прошлом веку. Чињеница је да је одбрана српског народа у рату деведесетих била спречавање нових геноцида, а које смо проживели у Јасеновцу и на другим стратиштима. Свима у БиХ је потребна чињенична истина на основу које можемо кренути у светлију будућност. Сада смо таоци лажи бошњачке пропаганде која минимизира српске жртве. Сви народи су страдали у рату у БиХ. Али, без уважавања и српских мајки које су изгубиле троје и више деце или логораша који је провео 1.000 дана у казамату, Бошњаци не могу гледати перспективније у будућност.

Фото Новости

Има ли Српска снаге да сачува свој идентитет?

- Има и мора га сачувати, јер ако не очувамо идентитет не можемо очувати ни РС и нећемо имати унутрашњу снагу да спречимо свако наредно угрожавање српског народа и спречимо нове злочине над народом.

Да ли је српски народ коначно пробудио културу сећања?

- Јесте. Култура сећања на жртве и све што смо прошли на овом простору је управо значајна за надолазеће генерације којима остављамо завет да чувају Републику Српску.

ИМА ЛИ ПРАВДЕ ПРЕД ПРАВОСУЂЕМ

КОЛИКО год институције РС и Центар на чијем сте ви челу тражили правду за српске жртве, то се не дешава пред правосуђем. Очити примери су процеси против Атифа Дудаковића и Сакиба Махмуљина.

- Нажалост, већ две године процес против Дудаковића стоји у месту. Из Суда БиХ поручују да је разлог корона, али други процеси иду редовно, код њих нема короне. Управо суд на овај начин ствара алиби како би Дудаковић на крају првостепеног процеса био ослобођен.

Нестају поједини сведоци. Преко предмета Махмуљину суд покушава ослободити не само њега него цело политичко ратно руководство СДА. Свет мора да зна да је радикални ислам постојао деведесетих година у БиХ и да значајан број радикалних исламиста и данас партиципира у БиХ и представља реалну безбедносну претњу не само Србима већ и читавом Западном Балкану.

ШЕСТ МИЛИОНА СТРАНИЦА

У ОКВИРУ наше архиве имамо око шест милиона страница архивске документације која се односи на деведесете године. Сви запослени у Центру улажу огромне напоре како би се оставили трајни историјски документи о страдању Срба које нико неће моћи да побије, јер су засновани на аутентичним изјавама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)