У КЛУПАМА ОД ПОНЕДЕЉКА: Вирус корона неће спречити планирани почетак другог полугодишта у школама Српске

С. МИШЉЕНОВИЋ

20. 01. 2022. у 08:12

Око 120.000 основаца и средошколаца Републике Српске кренуће у друго полугодиште 24. јануара, како је и предвиђено. Иако Српска има повећан број заражених вирусом корона, засад институције РС нису спремне да донесу одлуку да се почетак шлоле одгоди.

У КЛУПАМА ОД ПОНЕДЕЉКА: Вирус корона неће спречити планирани почетак другог полугодишта у школама Српске

Фото Независне Новине

Наталија Тривић, министарка просвете и културе РС, каже за "Новости" да према Правилнику о школском календару за школску 2021/2022, настава у другом полугодишту у основним и средњим школама у Републици Српској почиње у понедељак, 24. јануара 2022.

- Очекивања Министарства просвете и културе су да ће се настава и у другом полугодишту одвијати редовно у школама, у складу са важећим препорукама и упутствима Инстититута за јавно здравство РС, као што је то био случај и током првог полугодишта - каже Тривићева.

Док трају последње припреме ђака за први дан другог полугодишта, просветни радници, њих око 17.000 у основном и средњем образовању, како кажу њихови представници, већ су спремни за наставу.

Председник синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић каже, за "Новости", да просветари очекују да се ради нормално као и у првом полугодишту.

- Свесни смо да ће епидемиолошка ситуација диктирати одржавање наставе. Није спорно ни да се одложи почетак наставе, ми смо спремни да то надокнадимо или да одмах почне настава. За просветне раднике није прихватљива опција да се одељења поделе на два дела. Тада просветари раде много више и дуже. Спремни смо да саслушамо надлежне и да видимо какве ће бити одлуке институција - истиче Гњатић.

Он наводи да је веома битно знати да просветни радници, као и културни, поштују заштитне мере максимално, док у другим браншама није тако.

- У школама се носе маске, дезинфекција је обавезна после сваког часа. А сви остали се провлаче на овај и онај начин. Чим изађете из школе и уђете у аутобусе и кафиће, стотине људи не носе маске и не поштују мере. Тражимо од свих грађана да поштују мере јер само тако штитимо једни друге - поручио је Гњатић.

КАФАНЕ

РЕПУБЛИЧКИ штаб за ванредне ситуације је констатовао да су испуњени услови да настава у другом полугодишту почне како је и раније планирано 24. јануара. Штаб препоручује Влади да ограничи радно време свим врстама угоститељскиох објеката од 6.00 до 24.00, док би ноћни клубови и даље могли радити од 6.00 до 2.00 иза поноћи.

КАРАНТИН И ИЗОЛАЦИЈА

МЕЂУ кључним изменама Упутства штаба су укидање обавезе карантина за особе које су примиле бустер дозу, а биле су у контакту са зараженим. Предвиђено је и скраћивање изолације за особе које су потврђени или вероватни случај, а вакцинисане су са две или три дозе вакцина против короне, на седам дана, уз испуњен услов да најмање 48 сати немају повишену температуру без коришћења антипиретика и да имају значајно побољшање осталих симптома.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)