ЏИХАДИСТА СПРЕМАО ХАОС У БАЊАЛУЦИ: Радикална група под вођством осуђеног терористе Фатиха Хасановића планирала провокације на Дан Српске

Срна

18. 01. 2022. у 09:41

БЕЗБЕДНОСНЕ агенције у БиХ имале су информације да је терориста Фатих Хасановић, који је за Дан Републике ухапшен у Добоју, намеравао да у Бањалуци 9. јануара изазове инциденте и провокације, сазнаје "Српскаинфо".

ЏИХАДИСТА СПРЕМАО ХАОС У БАЊАЛУЦИ: Радикална група под вођством осуђеног терористе Фатиха Хасановића планирала провокације на Дан Српске

Срна

Извор "Српскеинфо" наводи да је Хасановић означен као веома опасна особа коју прате безбедносне агенције у Републици Српској, али и на нивоу БиХ, те да постоје озбиљне индиције да се бави радикализовањем Бошњака и другим недозвољеним радњама.

- Постојале су информације да је намеравао да у Бањалуци 9. јануара изазове одређене инциденте и провокације и због тога се није смело дозволити да дође. Ради се о особи склоној да изазове инциденте и наруши безбедносну ситуацију, каже извор из безбедносних агенција.

Да је то било планирано, додаје извор, потврђују и ратне заставе са љиљанима које су нађене код Хасановића и његове екипе која је контролисана на улазу у Добоју.

Срна

"Српскаинфо" подсећа да је Хасановић био правоснажно осуђен због тероризма, односно због тога што је ишао да ратује у Сирију, а осим тога безбедносне агенције имају информације да је и даље веома активан припадник вехабијског покрета.

Извор наводи да је Хасановић био ухапшен и 2015. године након терористичког напада на Полицијску станицу у Зворнику због сумње да је помагао Нердину Ибрићу, који је том приликом убио једног полицајца, а двојицу ранио.

Саговорник "Српскеинфо" истиче да су постојали веома озбиљни докази и индиције да су њих двојица сарађивали и да је Хасановић радикализовао и наговорио Ибрића да нападне полицијску станицу.

FOTO: Prinstskrin

Извор додаје да је Ибрић у том нападу убијен и да је било тешко доказати његову повезаност са Хасановићем, којем је након хапшења одређен притвор у којем је остао 30 дана, а потом је пуштен на слободу.

- Иако је тада ослобођен, безбедносне агенције су наставиле пратити његово деловање како би спречиле да се поново не деси ситуација слична као у Зворнику, наводи извор.

Добојска полиција је 9. јануара зауставила "мерцедес" који је возио Мурадиф Муратовић, а у којем су били Хасановић, Асим Фазлић из Калесије, те Шехерзада Ибрахимовић из Tузле. Они су контролисани јер је реч о безбедносно интересантним особама.

Хасановић и Фазлић евидентирани су у службеним евиденцијама МУП Српске због тероризма и екстремизма.

Даљом истрагом, на једној бензинској пумпи у Добоју контролом аутомобила "бмв", који је возио Елдар Бурековић, а у којем је био и Енсар Хоџић, полиција је пронашла 30 ратних застава. Њих двојица су, такође, особе интересантне за службу и послове безбедности.

"Српскаинфо" сазнаје да је под будним оком полиције била и група радикалних Бошњака која је 9. јануара дошла у Бањалуку и која је слике и снимке испред џамије Ферхадија објављивала на "Фејсбук" страници политичког покрета "Вјера народ држава". 

БОНУС ВИДЕО: 

СРПСКА СЛАВИ ДАН РЕПУБЛИКЕ: Свечани дефиле у Бањалуци

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)