ШМИТ ЖЕЛИ ДОДИКА ДА ИЗБАЦИ ИЗ ПОЛИТИКЕ? Самопрозвани високи представник у БиХ најавио план за изолацију најјачег лидера у Српској

С. МИШЉЕНОВИЋ

18. 01. 2022. у 09:47

ГРАЂАНИН Кристијан Шмит, који се лажно представља као високи представник у БиХ, умислио је да је баш сад време да се обрачуна са Републиком Српском и Милорадом Додиком, па је почео да билдује мишиће и шаље неке лажне поруке о будућности БиХ. Будућност у БиХ је лажна као што је и Шмит и његове поруке.

ШМИТ ЖЕЛИ ДОДИКА ДА ИЗБАЦИ ИЗ ПОЛИТИКЕ? Самопрозвани високи представник у БиХ најавио план за изолацију најјачег лидера у Српској

Милорад Додик и Кристијан Шмит

Ово је оштар одговор српског члана Председништва БиХ на изјаве Немца "да ће радити на томе да се у будућности ствари у БиХ одвијају без Милорада Додика".

- Шмит је мешетар и лажов, а очигледно је бесан. Сад под стакленим звоном билдује мишиће да се додвори Бошњацима. Како да прихватимо одлуку човека који не постоји - ироничан је Додик.

Он се пита како то Шмит, који је нелегално дошао у БиХ на место високог представника, сада хоће да смени човека који је добио највише гласова на изборима:

- Треба ли у будућности рачунати на Додика рећи ће бирачи у Републици Српској, а не тамо неки Шмит.

Додик је рекао да треба само замислити ситуацију да неко из БиХ оде у Немачку и почне да се представља као канцелар.

- Сви знамо како би се то завршило.

Српски члан Председништва БиХ поручио је да ће представници РС наредних дана израдити предлог на који начин се може решити Инцков закон.

- И даље се нису стекли услови за повратак Срба у институције БиХ. Као и до сада учествоваћу само на оним седницама за које се у складу са закључцима Народне скупштине РС процени да су у интересу Српске. Тражићемо начин да се отклоне разлози због којих наши представници не учествују у раду институција.

Политички аналитичари у Српској кажу, за "Новости", да Шмит не шаље добре поруке претећи Додику, најјачем политичару у РС.

- Мислим да Шмит не разуме баш најбоље како се демократски процеси одвијају. Дакле, народ одлучује ко ће да га представља и ко ће да штити његове интересе, и то на изборима. Није његово да одлучује са ким или без кога ће се одвијати процеси, као што није на мени да одлучујем ко ће представљати Немце у њиховој земљи. И апсурдно ми је да то некоме морамо појашњавати у 2022, и то нарочито грађанину који долази из земље где би се такве ствари морале знати - каже политиколог Војислав Савић.

Он наглашава да су Шмитове намере директно нарушавање изборног процеса, које ће водити ка даљој дестабилизацији земље:

- Шмит би требало да смањи запаљиву реторику ако већ не може да допринесе помирењу и конкретним решењима. У случају да ОХР забрани Додику, или било коме другом, излазак на изборе, то ће само отворити кризу већу него све претходне које смо проживљавали, с тим да би последице таквог чина биле несагледиве. Претпостављам да би у том случају РС организовала изборни процес самостално.

Политички аналитичар Велизар Антић каже да је Додик сам себе довео у врло тешку ситуацију јер је у претходних неколико месеци подизао улог на максималан износ, а и сам је знао да неће моћи да реализује све своје замисли:

- У овом тренутку је почео да попушта и да се на одређени начин повлачи и тражи излазну стратегију. То је осетио Шмит и сада је он тај ко је у офанзиви и због тога и даје овакве изјаве. Међутим, ја сам потпуно уверен да неће посезати за наметањем решења или евентуалним санкцијама према Додику јер би тиме највише користи донео управо самом Додику.

ПРОТЕКТОРАТ

АНТИЋ каже да је време наметања одлука високих представника прошло и уколико би се вратили на тај период, то би само значило да БиХ као држава нема пуни суверенитет, већ је један вид протектората и колоније.

- Верујем да Шмит као искусан политичар неће посезати за наметањем одлука.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЛОВЕНЦИМА НА ИМЕ ОДШТЕТЕ 90 МИЛИОНА: Афера Вијадукт око изградње две хидроелектране на Врбасу дрма Републику Српску