ЗАСМЕТАО ПОВРАТАК У САРАЈЕВО: Поруке са састанка председника Вучића и Додика наишле на осуду oпозиције у Бањалуци

С. МИШЉЕНОВИЋ

18. 01. 2022. у 08:12

ЈОШ један рат на политичкој сцени Српске је отворен.

ЗАСМЕТАО ПОВРАТАК  У САРАЈЕВО: Поруке са састанка председника Вучића и Додика наишле на осуду oпозиције у Бањалуци

Вучић и Додик. Фото СНСД

Овог пута је повод био предлог председника Србије Александра Вучића упућен властима РС да се врате у заједничке институције БиХ. Опозиција РС на челу са СДС и ПДП оптужује Милорада Додика, српског члана Председништва БиХ за издају и да је погазио ранији договор из Народне скупштине РС.

Иако је Додик поручио да се Народна скупштина о овом треба изјаснити, опозиција, како кажу саговорници "Новости", намерно скреће пажњу са чињенице да је порука стигла након састанка двојице председника Вучића и Додика, већ се упорно таргетира Додик.

Сања Вулић, члан Председништва СНСД, каже за "Новости" да су Мирко Шаровић и појединци из ПДП одавно обгрљени страним амбасадама и политичким Сарајевом.

- Сваки честит Србин је поздравио залагање председника Вучића за Републику Српску. Само српски поданици покушавају обманути јавност. Председник Вучић није ништа наредио, а председник Додик је најавио седницу Народне скупштине РС по питању евентуалног враћања Срба у заједничке институције. Поданицима из опозиције је обећано да ће на изборима добити место српског члана Председништва, само не знам ко ће за издајнике гласати. Нелсон, Ескобар, туриста Шмит?! Јадно и бедно на шта спадне човек зарад новца, некретнина и осталог иметка. За председника Додика и нас из СНСД, Република Српска је светиња.

Бранислав Бореновић и Мирко Шаровић. Фото Слободна Босна

Политиколог Војислав Савић каже да су актуелни односи Србије и РС вероватно на досад највишем нивоу, и то је значајно охрабрење.

- Србија је наш најзначајнији партнер, и наш прозор у свет и глас у том свету, будући да је ДКП мрежа БиХ само мртво слово на папиру, и то углавном окупирано од стране СДА кадрова који сарадњу чине немогућом. Вучић сигурно зна зашто је замолио да се представници Српске врате у институције, али опет све то зависи и од домаћих прилика, од понашања Сарајева, међународне заједнице, повлачења наметнутог закона итд. - каже Савић.

- Власт и опозиција морају да успоставе минимум националних интереса око којих неће бити дневнополитичких препуцавања. То што неко мисли да ће добити глас више ако својеглаво инсистира на некој политици само зато да би се разликовао од свог политичког супарника је катастрофална стратегија, која не доноси корист на изборима, а са друге стране може само учинити штету у националним питањима.

Сања Вулић, Фото СНСД

БОРЕНОВИЋ: МИЛЕ СЕ ВРАЋА БАКИРУ

"Какав крах галамџијске политике", написао је на твитер-налогу председник ПДП Бранислав Бореновић, о враћању у институције БиХ. - Након пет месеци бусања у прса, жестоких речи, још жешћих најава и иницијатива, друг Миле се понизно враћа свом другу Бакиру у Сарајево. А закључци НС РС и Инцкова одлука?

ШАРОВИЋ: ОПАСНА ПОЛИТИКА

- О евентуалном повратку у заједничке институције одлуку треба да донесе Народна скупштина РС и нико други. Кестење из ватре, каже Шаровић, ми нећемо вадити, јер их нисмо ни бацали. На линији одбране РС увек смо били као и овог пута, и настојали смо да уразумимо власт да не срља и да вуче паметне потезе у овако деликатној ситуацији, због чега смо са њихове стране сатанизовани у медијима - истакао је лидер СДС Мирко Шаровић. - Још једном се показало да је Додикова политика опасна и без јасног циља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЈОШ ПРОЦЕЊУЈУ ШТЕТУ, ОШТЕЋЕНЕ СТОТИНЕ ОБЈЕКАТА: Још се не знају последице недавног земљотреса на подручју Љубиња, Берковића и Билеће