НАЈВАЖНИЈЕ ЈЕ ДА СЕ У СРПСКОЈ ЦЕНИ ТРУД: Плакета "Палата Републике" велики подстрек за ђака Алексу Ћирића са Пала

М. РЕГОЈЕ

17. 01. 2022. у 06:08

УЧЕНИК Основне школе "Србија" са Пала, Алекса Ћирић одликован је поводом Дана Републике Српске Плакетом "Палата Републике". Алекса за "Новости" каже да му је била велика част да рецитује стихове песме Матије Бећковића пред високим званицама, али и да прими Плакету "Палата Републике" од председника Републике Српске.

НАЈВАЖНИЈЕ ЈЕ ДА СЕ У СРПСКОЈ ЦЕНИ ТРУД: Плакета Палата Републике велики подстрек за ђака Алексу Ћирића са Пала

Алекса са председницом Српске / Фото приватна архива

- Одликовање које сам добио много ми значи, сматрам да је ово велики подстрек за мене и да се и даље трудим, не само на овом пољу, него уопште у свом даљем школовању. Најважније је да се у Републици Српској цени и поштује труд и залагање, како ученика и студената, тако и осталих - каже Ћирић.

Он истиче да је поезију заволео у раном детињству, слушајући приче и песме које су му старији читали, те му је током одрастања поезија постала разонода.

- У седмом разреду основне школе моја наставница српског језика Радомирка Лаловић из ОШ "Србија" ми је предложила да се пријавим на такмичење из рецитовања. Она је одиграла велику улогу у том мом успеху и заслужна је колико и ја - каже Ћирић.

Он истиче да је рецитовање вежбао са наставницом Лаловић готово свакодневно и да га је управо она научила на који начин да пренесе емоцију из песме и како да је боље разуме.

Алексина наставница из ОШ "Србија" Радомирка Лаловић каже да је његово рецитовање на Дан Републике Српске у Банском двору гледала на ТВ екрану, те да се на лицима присутне публике видело одушевљење и да су схватили да је ово признање стигло у праве руке.

- Успели смо - каже наставница и додаје - Алекса је даровит дечак, талентован и за глуму и за рецитовање. Ипак, требало је препознати његов таленат, разлистати поетски осећај и завирити у дубину његове посвећености песми.

Наставница Лаловић каже да су одабрали захтевну песму Матије Бећковића "Ђе рече Јапан", коју је Алекса требало да стваралачки доживи, пробуди у себи емоцију, нагласи смисао и поруку песме.

- Знала сам да се без добре дикције, ритма, правилног акцента, паузе, технике говора и других фигура не може постићи леп рељефни говор поезије. Рецитовање је стваралачки уметнички чин у ком поезија на путу од текста до гласа прође низ преображаја - каже наставница Лаловић.

Она додаје да су данима вежбали за његов наступ у рецитовању, како би одговорили на високе захтеве жирија, који су чинили универзитетски професори и професионални глумци.

ГОВОРИО МАТИЈИНЕ СТИХОВЕ

АЛЕКСА Ћирић је, као ученик Основне школе "Србија" са Пала, на републичком такмичењу победио у рецитовању са песмом Матије Бећковића "Ђе рече Јапан", а исту је изрецитовао и након доделе плакете пред високим званичницима Српске и Србије у Банском двору у Бањалуци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РОМАНТИКА НА НЕШТО МОДЕРНИЈИ НАЧИН: Хотел намењен само старијима од 16 година који знају добро да се забаве