ДЕСЕТ НОВИХ ЛЕКОВА НА РЕЦЕПТ: Фонд здравственог осигурања РС саопштио низ измена значајних за грађане

В. Н.

15. 01. 2022. у 06:08

ФОНД здравственог осигурања Републике Српске од данас ће финансирати још десет нових лекова који се издају на рецепт, а проширене су и индикације за одређене лекове, попут "прогестерона" ("утрогестан") и "дидрогестерона", а све с циљем да и женама које су у поступку вантелесне оплодње ови лекови буду доступни на рецепт.

ДЕСЕТ НОВИХ ЛЕКОВА НА РЕЦЕПТ: Фонд здравственог осигурања РС саопштио низ измена значајних за грађане

Фото В. Трипић

Из Фонда је саопштено да је изменом која ступа на снагу данас побољшана доступност лека за оболеле од цистичне фиброзе ("дорназа алфа раствор за распршивање"), јер ће се овај лек испоручивати у апотеке у месту пребивалишта. На овај начин, осигураници, најчешће деца, више неће морати да одлазе у УКЦ Српске само да би примили овај лек.

Из Фонда су подсетили да ће се од данас на листи лекова који се издају на рецепт налазити више нових лекова, попут оних за остеопорозу, улцерозни колитис, епилепсију, артеријску хипертензију, дијететски препарат за бебе и други.

"То значи да ће пацијенти издвајати знатно мање новца за ове лекове, односно за лекове са Листе А плаћаће само партиципацију уколико нису ослобођени плаћања ове обавезе, док ће за лекове са Листе Б, уместо да плаћају пуну цену, учествовати у трошковима у износу од 50 одсто", наводи се у саопштењу, а преноси агенција Срна.

Једна од значајних новина односи се дијететски препарат, односно хране за посебне медицинске намене (Neocate) која је потребна бебама до навршених 12 месеци, које су алергичне на протеине крављег млека и имају вишеструку интолеранцију на протеине хране.

ТЕРАПИЈА

Када је у питању Листа Б, уврштено је шест нових лекова, а између осталих, "месалазингастрорезистентне грануле" за лечење акутних епизода и одржавање ремисије улцерозног колитиса. На ову листу уврштени су и лекови који се користе у лечењу артеријске хипертензије и то еналаприл, лерканидипин, амлодипин, валсартан и амлодипин, хидрохлоротијазид, валсартан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕТ ОЛЕ ПОКЛАЊА ПОТПИСАН ДРЕС АЛЕКСАНДРА МИТРОВИЋА! Сазнај како до поклона