РЕПУБЛИКА СРПСКА, ЧЕДО НАШЕ НАЈМИЛИЈЕ: У Угљевику обележен велики празник (ФОТО)

В. Митрић

09. 01. 2022. у 21:38

НАША Република Српска је највеће чедо које је изнедрила љубав, жеља, воља, одрицање и страдање за слободу нашег рода, поручио је начелник Угљевика Василије Перић на вечерашњој Свечаној академији поводом 30 година Републике Српске у угљевичком Центру за културу.

РЕПУБЛИКА СРПСКА, ЧЕДО НАШЕ НАЈМИЛИЈЕ: У Угљевику обележен велики празник (ФОТО)

Фото: В. Митрић

- Пут до њеног стварања био је тежак, претежак, пун мука, невоља, неразумевања од многих страна и фактора - подсетио је Перић.

Република Срспка, нагласио је Перић, се ипак изнедрила, стасала, остала и опстала, призната у највишим светским документима.

- Очекивано је да буде тако, јер је то, као што се сада савршено види била воља Божија и народа која је васкрса, која траје и која ће вазда да траје уз нашу бригу, рад, труд, знање, залагање, учење али и уз савестан, одговоран и поштен рад. То су данас оружја којима се брани, штити, чува и његује наше чедо, наша Република Српска иза које су пуне три деценије, пуна зрелост. Зрела је наша Република Српска да њен брод буде на сигурном правцу и све оне које је поштују, воле и цене - рекао је Перић.

Он је навео да су сви становници Српске данас зрелији, јачи за енергију, знање, умеће и љубав нових генерација које су рођене у Српској и које је љубе како каже песма "Свим жаром срца свог".

- Наш подмајевички крај је дао више од 300 најбољих синова за њено стварање и слободу уз скоро троструко више рањених јунака. Њих и њихове породице никада не смемо да заборавимо, њихове жртве створиле су јаке и снажне темеље нашој Републици - рекао је Перић.

На свечаној академији присутнима се обратио и председник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић који је рекао да је пре три деценије проглашењем Републике Српске ударен камен темељац слободе српског народа.

- Ни тада као и сада нисмо желели ништа друго него да живимо слободно и да слободно одлучујемо о својој судбини. Та жеља у нашем народу је тињала још од времена Петра Кочића а о њој је певао и наш земљак Филип Вишњић а ту идеју успела је да реализује тек наша генерација и да се избори први пут после много вијекова за српску државу западно од реке Дрине - навео је Маринковић.

Пре свечане академије положен је венац на Централно спомен-обележје 301 погинулог борца Војске Републике Српске из ове подмајевичке општине а након Свечане академије одржан је коктел у част крсна славе Републике Српске-Светог првомученика и архиђакона Стефана.

БОНУС ВИДЕО: ЗА КРСТ НЕМАЊИЋА, ЗА СЛАВУ ОБИЛИЋА - САЈ запевао у Бањалуци

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

АНАСТАСИЈИ ТРАЧ ТЕШКО ПАО: Јелена открила у каквом су односу