СРПСКА ДОБИЈА ПРЕСТОНИЦУ - ПАЛЕ! Раковић: Пале су симбол српског Сарајева кога више нема

Novosti online

13. 12. 2021. у 20:53

НА Палама је створена Република Српска и постављени темељи њене државности и зато је и предложено да по новом уставу добије статус престонице.

СРПСКА ДОБИЈА ПРЕСТОНИЦУ - ПАЛЕ! Раковић: Пале су симбол српског Сарајева кога више нема

Фото: Принтсцреен/Пинк

Пале су и, с обзиром да је Сарајево остало без српског живља после рата, симболички наследник српског Сарајева, објашњава историчар Александар Раковић.

Забуна која је настала после најаве да ће по новом уставу Републике Српске овај ентитет заправо имати, како су неки протумачили, „два главна града“ није тачна, напомиње наш саговорник, јер престоница је симболички статус, док је Бањалука админстративна престоница РС то јест, њен главни град.

Пале као симбол српског Сарајева

И то није ретка појава, додаје он, јер слично је и Црној Гори где је Цетиње проглашено за престоницу ове државе, а Подгорица је главни град.

- С обзиром да је Сарајево остало углавном изван Републике Српске и да је Бањалука највећи град у РС, она једина има просторне и административне капацитете да се у њему смести државна администрација РС. И да ту буде смештена законодавна и извршна власт РС - објашњава Раковић.

Пале ће имати титулу престонице и признање од стране државних органа и Устава РС да је ту створена РС.

- Дакле, кад је створена РС Пале су биле део Сарајева а Сарајево је после Београда и Новог Сада био трећи по величини српски град у бившој држави Југославији, јер је у њему тада живело највише Срба. Из тог разлога Срби у БиХ су мислили да је логично мислити да ће Пале или Сарајево бити њихова престоница и главни град РС. Јер то је био период кад се још није знало како ће се даље развијати ситуација и како ће бити решено питање Сарајева - појашњава историчар.

Пошто је, додаје он, питање Сарајева разрешено на штету Срба, РС је била приморана да због својих просторних капацитета седиште администрације пребаци у Бањалуку као највећи град у РС.

- С тим у вези Бањалука ће бити главни град у ком ће се одвијати законодавна и извршна делатност РС. То не значи да се седнице Владе РС неће повремено одржавати на Палама или Источном Сарајеву. И сада Милорад Додик има своју резиденцију у Источном Сарајеву. Дакле, РС ће једноставно због свог државног развоја имати и престоницу и главни град - каже Раковић.

Није необични кад постоје два центра државности

Дакле, кад постоје два центра државности онда се, објашњава Раковић, изврши таква расподела да једно место буде главни град а друго престоница.

- Пале су део града Источног Сарајева. Преко Пала се тако успоставља српски континуитет који је постојао у Сарајеву. Протеривањем Срба из Сарајева они су нестали из самог града али су остали у рубним деловима као што је Источно Сарајево, Пале које је било више излетиште, а сада је постало град - напомиње историчар.

У периоду грађанског рата 1992. до 1995. године, Пале су биле привремена престоница Републике Српске. Ту су се налазиле политичке и правне институције: Влада и њени органи, Скупштина Републике Српске и др. У исто време, Пале су биле и значајан културни и информативни центар, с низом културно-информативних институција, као што су Новинска агенција СРНА, Српска Радио-Телевизија (сада Радио-Телевизија Републике Српске са седиштем у Бањалуци). На Палама је и проглашена Република Српска 1992. године 9. јануара.

(rs.sputniknews.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (1)

КИША ЈЕ ПАДАЛА НА КРСТОВДАН: Шта то значи по народним веровањима