РАТ ПОМИЊЕ САРАЈЕВО: Додик најавио наставак политичке битке за одбрану Српске

Д. М. - С. М.

08. 12. 2021. у 07:00

ПОЛИТИЧКА борба за Републику Српску никада није престала. Нећемо ратовати чак ни ако будемо нападнути, већ ћемо РС политички одбранити. А приче о рату долазе искључиво из Сарајева.

РАТ ПОМИЊЕ САРАЈЕВО: Додик најавио наставак политичке битке за одбрану Српске

Милорад Додик

Ову снажну поруку послао је у уторак српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, указујући да је кључна борба била да се не промени Устав и поред бројних покушаја. Додик је у уторак учествовао на трибини у Београду "Република Српска - враћање отетих уставних надлежности", на којој су аналитичари из Српске и Србије изнели своје виђење актуелних догађаја у БиХ.

Он је подсетио да је од 2006. почело заустављање преноса надлежности, да је 56 службеника смењено да би се дошло до наводне сагласности о формирању Оружаних снага БиХ:

- Од Оружаних снага БиХ немамо ништа, тамо Срби не иду, фали 40 одсто Хрвата, а муслимани хоће да попуне те квоте. Буџетска ставка у буџету БиХ је највећа за Оружане снаге, износи 370 милиона КМ, која реално, није никаква војска, али је велики потрошач - рекао је Додик.

Он је указао и да се готово ниједна одлука у Сарајеву није донела вољом свих у БиХ, и поручио да је то немогућа држава. Додао је и да је направљена озбиљна историјска грешка тиме што је БиХ очувана као једна територија.

И други учесници скупа упозорили су да је Српској током четврт века, по систему "скуване жабе", одузимана једна по једна надлежност и упозорили да је сада на делу покушај задавања завршног ударца под девизом "повратка незавршеним пословима у Босни" и "јединственог деловања САД и ЕУ".

Шеф Представништва РС у Београду Млађен Цицовић истакао је да је иницијатива Српске за враћање отетих уставних надлежности и повратак изворном Дејтонском споразуму једини пут ка успостављању владавине права и унутрашњег дијалога као основа за опстанак БиХ и будућност РС у таквој БиХ.

Дипломата Дарко Танасковић оценио је да је нова кампања интензивног, концентричног и усредсређеног политичког и пропагандно-медијског притиска на РС и Србију пружила додатне потврде о постојању, већ уочене праксе континуираног насиља које над Србима од осамдесетих спроводи такозвана међународна заједница. Танасковић је истакао да превасходно мисли на САД, Велику Британију, Немачку, а тек нешто мање изражено, ту је и Француска са својим сателитима у ЕУ.

- Мора се веома оштро и аргументовано ићи против тезе да су Срби ратнички народ, да је то у њиховој природи и да разумеју само језик силе.

У ПЕТАК СЕДНИЦА, "ДАН Д"

КОЛЕГИЈУМ Народне скупштине РС заказао је за петак посебну седницу о враћању надлежности пренесених на ниво БиХ. Потпредседник парламента Денис Шулић рекао је да ће бити разматран пренос надлежности у области индиректног опорезивања, о правосудним институцијама БиХ, као и о преносу надлежности са РС на ниво БиХ у области одбране и безбедности и Декларација о уставним принципима.

Политиколог, академик Ненад Кецмановић, оценио је да ова седница Српску има историјски значај и представља "дан Д".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)