ЗЕЛЕНИ ПРОТИВ ДОДИКА: Представници европских еколошких партија овог викенда усвојили резолуцију о стању у Босни и Херцеговини

С. МИШЉЕНОВИЋ

06. 12. 2021. у 07:13

ЕВРОПСКА унија треба да уведе чврсте санкције члану Председништва БиХ, Милораду Додику, али и другима одговорнима за тренутну политичку кризу у БиХ, стоји у Резолуцији који су усвојили протеклог викенда представници зелених партија ЕУ. Такође су истакли да треба апеловати на све актере у БиХ, а посебно на политичко руководство Републике Српске да допринесе поштовању територијалног интегритета и суверенитета земље.

ЗЕЛЕНИ ПРОТИВ ДОДИКА: Представници европских еколошких партија овог викенда усвојили резолуцију о стању у Босни и Херцеговини

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Како се наводи у Резолуцији, ЕУ се снажно противи било каквој промени граница, и подржава даљу изградњу БиХ.

- ЕУ се снажно противи било каквим променама граница, посебно на основу етничких подела. Такође ЕУ и зелене странке стоје иза Дејтонског споразума и у потпуности ће подржати даљу изградњу БиХ као мултиетничке и грађанске државе - наводи се у документу.

Радован Ковачевић, саветник српског члана ПБиХ каже да би било паметно да чланови европског парламента из зелених странака послушају министра спољних послова Мађарске Петра Сијарта који је рекао да је најлакше причати о санкцијама али пре тога треба добро послушати аргументе свих страна у БиХ.

- Српска има најјачи аргумет и заснован је на Дејтонском споразуму и Уставу БиХ. Не знам да ли би се зелени бунили и позивали на санкције против неког ко се у њиховој земљи бори за заштиту Устава - истиче Ковачевић.

Он каже да овакве резолуције, које су потпуно једносмерне и нису засноване на информацијама из БиХ, сигурно неће допринети решавању кризе у БиХ, већ је, напротив, могу само продубити.

Сања Вулић, посланик СНСД у ПБиХ каже да РС никада није водила рачуна шта ће рећи појединци који су на нивоу статистичке грешке, попут зелених.

- Све њихове одлуке и резолуције не могу им помоћи јер на сву срећу РС има пријатеље у матици Србији и силама попут Русије и Кине. Срби штите дејтонску БиХ и БиХ свих грађана - истиче Вулићева.

Срђан Перишић, професор геополитике каже да је Милорад Додик на мети зелених већ дужи период, јер не подржава њихове циљеве.

- Зелени су најјачи заговорници НАТО, али и највећи русофоби у Европи. Кад се зна да је Додик најгласнији заговорник да БиХ не буде део НАТО и да има одличне везе са Русијом, онда је јасно откуда одједном Резолуција у којој се траже санкције против њега. Зелени желе резолуцијом да подрже и Кристијана Шмита јер долази из Немачке, а где је управо Зелена странка главни фактор за формирање владе - објашњава Перишић.

САРАЈЕВО ПОДРЖАЛО РЕЗОЛУЦИЈУ

ОДМАХ по објављивању резолуције Зелених, огласили су се из Сарајева и то Жељко Комшић, хрватски члан Председништва БиХ, као и Војин Мијатовић, потпредседник СДП. Они су подржали резолуцију и оценили је као документ пун "европских вредности" којима тежи БиХ и који подржава европски пут БиХ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)