ЦВИЈАНОВИЋ ЗА ИЗРАЕЛСКИ ЛИСТ: Република Српска не умањује размере злочина у Сребреници

Танјуг

05. 12. 2021. у 22:42

ПРЕДСЕДНИЦА Републике Српске Жељка Цвијановић у интервјуу за израелски лист Харец негирала је да влада РС покушава да умањи размере злочина у Сребреници и нагласила да се противи закону о негирању геноцида јер га је наметнуо међународни представник, уместо да су га увеле домаће институције.

ЦВИЈАНОВИЋ ЗА ИЗРАЕЛСКИ ЛИСТ: Република Српска не умањује размере злочина у Сребреници

Фото: РТРС

Лист Харец тврди да је председница РС, која је интервју дала док је прошле недеље боравила у Израелу, снажно одбацила оптужбе за негирање геноцида и цитира Цвијановић да је рекла да "нема негирања геноцида и да није било негирања геноцида".

Међутим, лист указује да је Цвијановић у више наврата одбила да одговори на питање да ли верује да је у Сребреници почињен геноцид.

Наводи и да је рекла да њено противљење закону о негирању геноцида потиче од чињенице да га је увео бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, а не домаће институције.

- Наша реакција нема везе са садржајем закона. Чак и да је то закон о облацима или, не знам, о ветровима или нечем сличном, наша реакција би била иста - навела је Цвијановић.

На питање да ли у начелу одобрава закон, Цвијановић је у више наврата рекла да се залаже за разговоре између различитих етничких група у БиХ о томе како се носити с тим питањем.

Међутим, како пише израелски лист, она је одбила да каже који би став заузела у оквиру таквог унутрашњег дијалога.

Лист пише да је председница РС рекла да њена влада није учествовала у негирању геноцида, већ да је инсистирала на томе да се свака жртва сукоба једнако памти.

- Никада не желимо да политизујемо ниједну смрт. Босна не може да напредује јер и данас само разговарамо о тим стварима уместо да разговарамо, на пример, о нашим капацитетима у енергетском сектору, кои је огроман у региону - навела је Цвијановић.

Оценила је и да се сталним разговором о овој теми "не можемо да гледамо у будућност".

Лист подсећа да је комисија којом председава изаелски професор Гидеон Грајф пре неколико месеци објавила извештај у којем је оспорила тврдње да је у Сребреници почињен геноцид и наводи да је Цвијановић рекла да влада није организовала тај тим и да институције РС ''''немају везе са извештајем".

- Влада је желела тим стручњака да види шта се дешавало тамо, али то није било оруђе владе - рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да је орјентисана ка будућности и поручила да је потребан дијалог "да бисмо имали будућност".

- Да бисмо дијалог, морате да имате партнере. Да бисте имали партнере, морате да седнете заједно и разговарате о свим тим стварима са њима: прошлости, садашњости, будућности - поручила је Цвијановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРЕД САХРАНУ ПРИМЕТИЛИ ДА ПОКОЈНИЦА (90) ДИШЕ: Полиција истражује бизаран случај у Сарагоси