ШЕРАНИЋ: Био бих срећнији да се више људи јавља на вакцинацију

С. М.

03. 12. 2021. у 17:34

У РЕПУБЛИЦИ Српској до сада је око 38,6 одсто људи вакцинисано првом дозом против вируса корона, око 33 одсто с обе дозе, док је бустер дозу примило око три одсто, изјавио је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

ШЕРАНИЋ: Био бих срећнији да се више људи јавља на вакцинацију

FOTO: Novosti

Шеранић је истакао да би као епидемиолог и министар био много сретнији када би се више људи јављало на имунизацију и да Српска, када је о томе реч ради све оно што се препоручује у Европи и свету.

Он је навео да ће тај процес бити настављен у континуитет јер се зна да је вакцина најквалитетније и најефикасније средство превенције заразних обољења, а не само превенције вируса корона.

О најављеном уништавању вакцина којима је истекао рок, Шеранић каже да је то редовна процедура која се користи када је реч о самим вакцинама, али и било којим другим лековима.

- Сви лекови који се користе, било да су ризични или уобичајени, уништавају се у складу са протоколима и зна се на који начин се то ради, постоје овлаштене куће које раде са таквом врстом препарата, рекао је Шеранић.

Он није могао да каже о којој је количини вакцина је реч, те додао да тим податком располаже Институт за јавно здравство Републике Српске, али да су то углавном вакцине "астра зенека" које су долазиле из донације и биле су најмање прихваћене, не само овђе него и у свету.

Шеранић је појаснио да је тражено да све наредне вакцине које буду долазиле кроз међународне програме буду оне за које постоји интерес грађана, мислећи притом на вакцине "фајзер", "модерна", а да друге, као што је "астра зенека" могу да уступе трећим земљама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)