ИМАТЕ ПРЕВИШЕ МРЖЊЕ И ПАКОСТИ: Додик одговорио опозицији на изјаве да није било састанка са Путином

С. М.

03. 12. 2021. у 16:43 >> 20:51

СНАЖНА подршка за очување Дејтонског споразума, ако треба и кроз дебату у Савету безбедности Уједњених нација, обавеза да се поштују сви ентитети и народи у Босни и Херцеговини, наставак важних заједничких инфраструктурних пројеката. Уз то, и договор да ће Република Српска и даље добијати гас по старој цени.

ИМАТЕ ПРЕВИШЕ МРЖЊЕ И ПАКОСТИ: Додик одговорио опозицији на изјаве да није било састанка са Путином

FOTO: Novosti

Опозиција у Бањалуци јуче је тврдила да су све ове поруке које је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик пре два дана чуо од председника Руске Федерације Владимира Путина, а потом пренео у изјави медијима, заправо - измишљене. Изостанак фотографије и званичног саопштења са састанка у Москви за њих је био довољан повод да креирају причу како Додик није ни срео Путина.

Све се толико "завртело" да је морао да реагује и портпарол руског председника Дмитриј Песков, који је потврдио да се Путин састао са Додиком. Песков је објаснио да Кремљ не обавештава јавност о свим састанцима шефа руске државе, па је то и разлог зашто није било званичног саопштења.

- Не знам да ли представници опозиције испадају помало смешни, али мислим да имају превише мржње у свему томе. Свакоме би било важно у Српској, био у власти или опозицији, да представници српског народа могу да досегну до Кремља и канцеларије Владимира Путина. Зашто то некима није битно, ствар је њихових малих душа и пакости, што не могу да превазиђу - прокоментарисао је Додик наводе опозиционих представника у Бањалуци.

Српски члан Председништва БиХ је поновио да се састанак са председником Путином догодио, да је сусрет био договорен и најављен:

- Дошао сам у домаћинску кућу. Тај састанак сам најављивао у медијима и он се десио у Кремљу. Ово што причају ме посебно не додирује, и њихово понашање је више за жаљење него за објашњавање.

Због дневнополитичких спекулација битне Путинове поруке за тренутак су остале у другом плану. Аналитичари истичу да је посебно важан чврст став Москве око очувања "Дејтона" и то у тренутку када стижу наговештаји да Запад спрема нови план да се потисне мировни споразум како би се одлучивање о БиХ пребацило на Европску унију. У том случају утицај Русије на догађаје у БиХ био би минималан, па би Бањалука остала без јаког савезника, а РС би ушла у дане неизвености.

Ранка Перић Ромић, декан Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци, каже, за "Новости", да је састанак у Кремљу показао да је председник Руске Федерације препознао да се Српска налази на правом политичком путу. Она указује и да се видело да је Москви веома битно очување Дејтонског споразума:

- Путин је разговором са Додиком ставио до знања западним силама да њихова прича око враћање надлежности РС, када све представљају као хушкачку политику и изазивање сукоба, једноставно није тачна. Порука Кремља је да се ради о потпуно супротном - да Српска само тражи оно што јој по "Дејтону" припада. А то је јак ветар у леђа политици коју води Додик.

Срђан Перишић, професор међународне политике, каже да последња два века Русија има исту политику на Балкану, где су се њени интереси поклапали са интересима Срба. Он додаје да се на Балкан увек гледа кроз призму интереса Америке и НАТО са једне стране, и Русије са друге.

- Русија не жели да долива уље на ватру. Порука Кремља да подржава договор свих субјеката у БиХ сигнал је да Русија не жели да се као Запад меша у унутрашње односе у БиХ. Путинов и Додиков састанак је показао да су генератори кризе у БиХ управо западни емисари који месецима путују по Босни и прете санкцијама. А Русија жели само поштовање међународног права.

ПОТВРЂЕНО - ИСТА ЦЕНА ГАСА

ЗА СРПСКУ остаје иста цена гаса, а не постоји ниједно питање које може да заустави изградњу гасовода од Раче до Бањалуке - поручио је јуче Додик након састанка са генералним директором "Гаспрома". - Оно што је веома важно: мој разговор са председником Путином је овде потврђен. Ми ћемо имати исту цену гаса у периоду који важи за Србију, а то је до 31. маја. Након тога ћемо разговарати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)