ГАЗДАМА МИЛИОНИ, А РАДНИЦИМА НАДА! Шта доносе мере Владе РС о увећању неопорезивог дела плате и смањењу пореза за два одсто

С. МИШЉЕНОВИЋ

22. 11. 2021. у 08:12

ПРИВРЕДНИЦИ Српске добиће финансијску инјекцију од око 87 милиона марака од јанура наредне године, јер је Влада РС донела одлуку да растерети привреду повећањем неопорезивог дела плате са 700 на 1.000 марака и смањи збирну стопу доприноса са 32,8 одсто на 31 одсто. Како би реализовала те мере, Влада ће до краја године усвојити сет закона.

ГАЗДАМА МИЛИОНИ, А РАДНИЦИМА НАДА! Шта доносе мере Владе РС о увећању неопорезивог дела плате и смањењу пореза за два одсто

Илустрација

Саговорници "Новости" кажу да на терену те мере значе повећање плате за радника од око 30 КМ, па навише. Додају и да од наредне године, када крене расподела милиона из буџета, институције морају појачати контролу како би имали јасну слику у ком смеру иде помоћ Владе. Односно, да ли послодавци користе новац за повећање плате или га, пак, стављају у свој џеп.

Радован Вишковић, премијер РС, каже да ће се Влада одрећи близу 87 милиона КМ буџетских прихода у корист послодаваца, с циљем растерећења привреде.

- Очекујемо да се и пословна заједница одрекне једног дела зараде или профита у корист повећања плата запослених, што би допринело да зараде буду повећане за од 5 до 10 одсто - поручио је Вишковић.

Перо Ћорић, председник Привредне коморе РС, истиче да на терену привредници имају велике проблеме због високих цена енергената и репроматеријала, а због чега трпи производња.

- Свака марка коју привредници добију из Владе у виду помоћи мора бити усмерена, пре свега, да задрже раднике и ојачају производњу. Расту цене животних намирница, живот је све скупљи. Плате радника, нажалост, то не прате. Уколико се помоћ Владе не искористи на прави начин, привредници неће моћи задржати раднике и тешко ће опстати на тржишту - истиче Ћорић.

Марко Ђого, економски аналитичар, каже да послодавци имају два пута, или да повећавају плате или остају без радника.

- Нажалост, миграција радника из Српске је велика. Радници су основни ресурс без којег послодавци не могу. Новац који Влада из буџета усмерава према привреди мора завршити у џеповима радника, јер у противном долазимо до проблема хроничног недостатка радника. Ово значи и стопирање производње. Послодавци морају бити свесни да само ако имају добро плаћеног радника од радника могу тражити да више и боље ради. Ако немате плаћеног радника, нема ни посла - сматра Ђого.

Из Савеза синдиката РС кажу да су послодавци за годину дана добили око 100 милиона КМ кроз разне видове помоћи.

- Сада кукају како нема радника и залажу се за неке законе о увозу радника. Да се бар одрекну своје зараде у корист радника, па да повећање плате минимално буде 75 КМ. На томе ми инсистирамо, а премијер треба да зна да је за све нас одговорна Влада - поручила је Ранка Мишић, председница Савеза синдиката.

ПРОСЕЧНА ПЛАТА 1.026 МАРАКА!

ПРОСЕЧНА плата у РС тренутно износи 1.026 КМ, али велики проблем представља што је око 120.000 радника пријављено на плату до 600 КМ. По последњим званичним подацима, у Српској је запослено нешто више од 275.000 радника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДОВОЉНО СЕРУМА ЗА СВЕ ОТРОВНИЦЕ: Дом здравља у Требињу спреман за најезду змија