КАЧИЦЕ КАЈМАКА ЧЕКАЈУ ПРОЛЕЋЕ: Соколачко-рогатичка регија позната по скорупу

Р. М.

27. 10. 2021. у 06:08

МЛЕКАРИЦЕ са Сокоца и из Рогатице, чувене по брендираном скоруп-кајмаку, формирале су удружење како би лакше пласирале на тржиште своје производе.

КАЧИЦЕ КАЈМАКА ЧЕКАЈУ ПРОЛЕЋЕ: Соколачко-рогатичка регија позната по скорупу

Фото Р. М.

Вредним планинкама све већу пажњу поклањају и локалне власти.

- Сезона справљања кајмака траје од маја до октобра. Варено млеко уз термичку обраду, смешта се у дрвене колибе, где уз ватру и дим стоји око 72 сата или три дана и ноћи. Онда се слаже у дрвене качице у којим додатно сазрева и потом иде у продају - каже, за "Новости", Душанка Боровчанин.

Сусрет са водећим произвођачима скоруп-кајмака у Сокоцу је организовао Милован Бјелица, начелник Сокоца.

- Према публикацији "Жене и мушкарци у БиХ", у руралним насељима у БиХ живи 972.000 жена, а 330.000 у Српској, а занемарљиво мали проценат сеоских имања је укњижен на жене.

Мора им се поклањати већа пажња уз уважавање - каже начелник Сокоца.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)