БОШЊАЧКИ ГЛАСОВИ ОДБРАНИЛИ ПОЏИЋА: Бурна седница парламента БиХ на којој се расправљало о смени министра одбране

С. МИШЉЕНОВИЋ

27. 10. 2021. у 08:12

МИНИСТАР одбране БиХ и кадар дф Сифет Поџић није смењен на јучерашњој седници Парламента БиХ! Остао је у министарској столици јер су га одбранили гласови Бошњака.

БОШЊАЧКИ ГЛАСОВИ ОДБРАНИЛИ ПОЏИЋА: Бурна седница парламента БиХ на којој се расправљало о смени министра одбране

Фото Министарство Одбране БиХ

Срби су били подељени, СНСД и Српски клуб је гласао за његову смену, док су посланици опозиционих странака РС, СДС, ПДП, ДНС, одбили да присуствују седници.

Зоран Тегелтија, председавајући СМ БиХ, затражио је смену Поџића јер је самоиницијативно отказао вежбу војске Србије и Оружаних снага БиХ на Мањачи. Вежба је требало да се одржи од 9. до 16. октобра. Поџић је отказујући вежбу прекршио Закон о одбрани БиХ, јер није тражио сагласност Савета министара и ПБиХ у чијој надлежности је систем одбране.

- Одлука Поџића је донета изван овлашћења министра одбране и представља недемократски однос према Србији - рекао је Тегелтија, образлажући став о Поџићевој смени.

Седница Парламента БиХ, Фото РТРС

 

Он је додао да су он и министри о потезу Поџића сазнали из медија! Расправа о смени Поџића била је веома бурна.

Посланик СНСД Сања Вулић истакла је да се стиче утисак да посланици не читају исто образложења председавајућег Тегелтије.

- Чињеница је да је саветник министра Поџића, Фазлић рекао да је вежба одложена због агресивног наступа Србије према БиХ. Ви сада нас понижавате да је то из епидемиолошких разлога. Подсетићу вас да су припадници ОС БиХ одржали заједничку вежбу са НАТО и Еуфором и није било одлагања. Одложили сте вежбу јер хоћете да кажете да су војници из Србије клицоноше, а да Американци шире љубав и позитивну вибрацију - рекла је Вулићева.

Шеф Српског клуба Ненад Стевандић каже да се Поџић уопште није обазирао на Устав по којем је одређено да ланац командовања и контроле Оружаним снагама креће из Председништва БиХ:

- Министар извршава наредбе Председништва БиХ, али очигледно Поџић одговара само партијским колегама из СДА.

Сања Вулић, Фото СНДС

Посланик СДА Сафет Софтић навео је да нису чули никакве аргументе за смену Поџића.

- Позивам и председавајућег Тегелтију да повуче своју одлуку уколико нема доказа - рекао је Софтић.

Саша Магазиновић, посланик СДП провоцирао је српске посланике јер су се коначно појавили у клупама и додао да треба Богу захвалити што им држава даје плату и што их БиХ штити. - Да сте код приватника, досад бисте три пута добили отказ - рекао је Магазиновић.

Мирко Шаровић, посланик СДС рекао је да би остао на седници да се гласа за смену целог Савета министара БиХ.

Шмит у четвртак у парламенту

НА Колегијуму Парламента Босне и Херцеговине одлучено је да се одобри захтев Кристијана Шмита да се обрати посланицима у БиХ. То ће и урадити у четвртак, а одлука је донета без српских представника.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)

ПОРОДИЛА СЕ НАТАША КОВАЧЕВИЋ: Лепе вести у дому кошаркашице, беба добила моћно име (ФОТО)