САРАЈЕВУ СМЕТАЈУ СРПСКЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ: Након три месеца очекује се одлука комисије о концесији БиХ о изградњи ХЕ на Дрини

С. МИШЉЕНОВИЋ

26. 10. 2021. у 08:12

РОК од три месеца који је Уставни суд БиХ дао Заједничкој комисији за концесије БиХ да реши спор у вези са изградњом ХЕ "Бук Бијела" на Дрини, истиче у среду, 27. октобра и тада се мора донети одлука.

САРАЈЕВУ СМЕТАЈУ  СРПСКЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ: Након три месеца очекује се одлука комисије о концесији БиХ о изградњи ХЕ на Дрини

Фото Требиње Данас

Како "Новости" сазнају, иако комисија нема ниједан разлог да обустави ту изградњу, проблем су бошњачки чланови комисије који имају инструкцију да по сваку цену оспоре пројекат.

- Уколико само један од чланова комисије, а којих има седам и међу њима су три Бошњака, не дође на седницу у среду она се одлаже. Ово може ићу унедоглед и већ постоје најаве да ће се ово десити, јер су поједини бошњачки чланови отворено против пројекта - каже добро обавештени извор.Миломир Амовић, председавајући комисије, каже да нема информацију још увек хоће ли неко изостати са седнице.

- Надам се да ћемо донети одлуку. Најпаметније би било у овој ситуацији извршити усаглашавања да се пројекат не зауставља, јер је то у интересу и РС и БиХ. Сматрам да је најбитније да се пројекат гради - рекао је Амовић и додао да су све концесије до сада додељивале ентитетске комисије, а ова са нивоа БиХ није доделила ниједну.

Илија Таминџија, члан Одбора за привреду НС РС каже да је тешко поверовати да неко у БиХ може бити против изградње једног таквог капиталног пројекта.

- Ово је пројекат који је значајан, не само за Српску, већ и за БиХ. Очигледно појединци су политички интерес ставили изнад економског и привредног. Невероватно је да се пласира прича како се Комисија за концесије БиХ није питала за овај пројекат па се сад исти оспорава.

Будући изглед ХЕ "Бук Бијела", Фото ЕП РС

Ово је политичка прича која се гура из Сарајева. Комисија нема ништа негативно да каже за тај пројекат, остаје само да потврде одлуку да се гради - истиче Таминџија.

Он каже да Сарајеву очигледно смета Србија као инвеститор и додаје да је нека друга земља у питању онда би све било у реду.

Фото Независне Новине

- Припремни радови за ХЕ "Бук Бијела" су у току. Чека се одлука, али остаће мрља на пројекту јер у БиХ постоје они који желе ово зауставити - истакао је Таминџија.

Када је Уставни суд БиХ пре неколико месеци саопштио одлуку о апелацији 24 посланика ПБиХ у истој је навео да је пројекат делимично ваљан, али је ипак затражио да Комисија за концесије БиХ донесе задњу реч. Институције РС су одмах реаговале на овакав потез Уставног суда уз образложење да су концесије у надлежности ентитета, као и воде и природна богатства.

Фото РТ РС

Постављен камен темељац

СРПСКА и Србија започеле су у мају пројекат изградње три хидроцентрале на Дрини. Прва од три ХЕ из тог система биће "Бук Бијела". Камен темељац су поставили премијери РС и Србије Радован Вишковић и Ана Брнабић. Изградња све три ХЕ коштаће око 600 милиона евра. Комплетну изградњу финансира Србија, која ће добити концесију на 50 година, као и 51 одсто власничког удела, док ће Српска имати 49 одсто.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)