УМЕСТО ЖИТА ЗАСАДИ ДУЊЕ И АРОНИЈЕ: Многобројни ратари у Семберији и Мајевици одлучују све чешће да гаје воће

Б. МИЛОШЕВИЋ

25. 10. 2021. у 06:08

СВЕ већи број ратара у Семберији и Мајевици парцеле са пшеницом и кукурузом замењују са засадима лешника, ароније, малине и купине, а недавно њима се придружио и Бранислав Томић из Глоговца са засадом врањске и лесковачке дуње.

УМЕСТО ЖИТА ЗАСАДИ ДУЊЕ И АРОНИЈЕ: Многобројни ратари у Семберији и Мајевици одлучују све чешће да гаје воће

Фото Б. Милошевић

Ових дана Бранислав, након три године брижљивог рада на стотинак стабала, бере прве плодове дуње.

- За почетак, у првој берби биће по три килограма по стаблу, у петој години се очекује озбиљнији род, а од десете, па надаље пуни род. Инсталирао сам систем за наводњавање, и применио све агротехничке мере, да би у старту добио здрава стабла, јер је дуња подложна биљним болестима, посебно је изражена ервинија, за коју не постоји ни превентива, ни ефикасно лечење - прича Томић.

Велика предност дуње у односу на остало воће јесте отпорност на сушу, али и њена дуговечност. Познато је да стабло дуње даје род и у 100. години старости, па је дуњик дугорочна инвестиција и преноси са са генерације на генерацију.

У Семберији има још неколико мањих засада дуње, и тек се очекује експанзија те здраве и корисне воћке, док је то у Србији озбиљна производња, и дуња се извози на европско тржиште.

Бранислав каже да детињство памти по јесењим данима, када је бака уносила дуње у кућу и ређала их на ормар, а мирис устајалих дуња се не заборавља.

- Дуња је здраво и квалитетно воће, и када неко помене слатко, прва помисао је на слатко од дуња, за којим не заостају ни сок, џем, ликер. Ракија дуњевача једна је од најцењенијих у региону - истиче Томић.

Опште је позната лековитост дуње, од листа, меснатог дела до семенки које садрже витамин Б 17, који има антиканцерогено дејство. Дуња повољно делује на рад црева, лечи астму, кашаљ, дијареју, а кувана се препоручује анемичним особама.

ОД ПАМТИВЕКА СИМБОЛ ПЛОДНОСТИ

ДУЊУ је опевао Чика Јова Змај, а балада "Јесен стиже дуњо моја" увек је изазивала посебан осећај, било да је певао Оливер Драгојевић, Ђорђе Балашевић или Звонко Богдан. Поред тога што се дуња од памтивека стављала на ормар, у старим временима се сматрала симболом плодности, па су младенци на дан венчања морали да поједу дуњу, како би имали срећан и плодан брак.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)