НЕНАД СТЕВАНДИЋ ПОВОДОМ ТРИДЕСЕТОГ РОЂЕНДАНА ПАРЛАМЕНТА СРПСКЕ: Одлуке првог сазива - највећи замајац српског јединства

С. М.

23. 10. 2021. у 18:57

ПРЕДСЕДНИК Уједињене Српске Ненад Стевандић оценио је да је Народна скупштина Републике Српске током три деценије рада одговорила историјском задатку и свим изазовима, те нагласио да све што је урађено представља резултат слоге и сагласности, чему би се парламент и данас требао вратити.

НЕНАД СТЕВАНДИЋ ПОВОДОМ ТРИДЕСЕТОГ РОЂЕНДАНА ПАРЛАМЕНТА СРПСКЕ: Одлуке првог сазива - највећи замајац српског јединства

ФОТО Уједињена Српска

Он је истакао да одлуке првог сазива Народне скупштине о настанку Републике Српске представљају највећи замајац српског јединства са ове стране Дрине.

- То су највеће одлуке које је било ко са ове стране Дрине доносио, а да нису легитимисани као неки побуњеници него као људи који су државотворно у Народној скупштини усвојили Устав и изабрали Владу. Довели су до Дејтонског мировног споразума, у којем је Република Српска призната као државотворна и као ентитет са својом територијом, правосуђем, Уставом и народом, рекао је Стевандић Срни поводом 30 година од оснивања републичког парламента.

Стевандић, који је током досадашњих 30 година постојања и рада Народне скупштине Републике Српске у два мандата учествовао у њеном раду као народни посланик и као потпредседник парламента, нагласио је да је парламент Српске и даље најбоље место за све договоре, кризе и одлуке које се буду доносиле.

-На њеним одлукама је формирана Република Српска и није се никада подлегло притисцима. Народна скупштина Републике Српске одговорила је историјском задатку и изазовима, навео је он.

Стевандић је напомену да је Народна скупштина РС колективитет који представља највећу законодавну власт народа у Српској и то сазнање треба да буде идеја водиља у будућем раду овог парламента.

Народна скупштина је формирана 24. октобра 1991. године као Скупштина српског народа у БиХ. Скупштина српског народа у БиХ проглашена је након што су 14. октобра српски посланици прегласани у тадашњој Скупштини СР БиХ. Од њеног проглашења, административно седиште Скупштине било је у Сарајеву, да би након избијања ратног сукоба било измештено на Пале, а од 1998. године седиште Народне скупштине Републике Српске премештено је у Бањалуку, где се и данас налази.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)