ЕКОНОМИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Извоз повећан за готово 30 одсто

С. М.

22. 10. 2021. у 13:12

РЕПУБЛИКА Српска је за девет месеци ове године у спољнотрговинском пословању остварила извоз од 3,176 милијарди КМ, што је повећање за 29,9 одсто у односу на исти лањски период, подаци су Републичког завода за статистику.

ЕКОНОМИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Извоз повећан за готово 30 одсто

Фото Независне Новине

Српска је у септембру остварила извоз од 424 милиона КМ или 34,7 одсто више него у истом месецу прошле године и та вредност је била највиша откад се посматра извоз по месецима, што је четврти пут ове године, након марта, јуна и јула.

За девет месеци вредност оствареног увоза била је 3,985 милијарди КМ или 22,1 одсто више него у истом периоду лани.

Покривеност увоза извозом за девет месеци ове године била је 79,7 одсто. Српска је за девет месеци највише извозила у Хрватску, и то у вредности од 470 милиона КМ, а затим у Србију где су остварена 463 милиона КМ. Највећа вредност увоза од 748 милиона КМ остварена је из Србије, те затим 589 милиона КМ из Италије. Посматрано по групама производа, за девет месеци ове године највеће учешће у извозу остварује електрична енергија са 264 милиона КМ, а у увозу нафтна уља са укупном вредношћу од 195 милиона КМ. Индустријска производња у Републици Српској за девет месеци ове године забележила је раст од 14 одсто у односу на исти период прошле године, саопштио је Републички завод за статистику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)