АЋИМОВИЋЕВА: Вакцинација не представља ризик за труднице

С. М.

21. 10. 2021. у 10:22

ВАКЦИНАЦИЈА не представља ризик ни за трудноћу, дакле ни за мајку ни за бебу, поручила је Јела Аћимовић, епидемиолошкиња у Институту за јавно здравство Српске.

АЋИМОВИЋЕВА: Вакцинација не представља ризик за труднице

Јела Аћимовић, Фото Новости

Онa каже да када се кренуло са масовном вакцинацијом, није било препоручљиво за труднице, али само из једног разлога, јер нису била довољно испитана дејства вакцине. Међутим, сада је то сасвим другачије. Трудноћа без вакцинације је веома ризична, нагласила је Аћимовићева за РТРС.

Она је истакла да је поготово ризичан делта сој вируса корона за труднице, а препоручила је и која вакцина је највише испитана за труднице.

- У суштини све вакцине су препоручљиве, али највише података имамо за Фајзер вакцине - истакла је Јела Аћимовић.

Многе земље су увеле вакцинацију трудница у прва три месеца трудноће.

- Да, и сада је сасвим свеједно у којем периоду трудноће примите вакцину. Антитела штите бебу, као и млеко, дакле доста добрих нуспојава после вакцинације - рекла је Аћимовићева.

У Српској је кренула масовна вакцинација бустер, трећом дозом вакцина.
- Од данас то иде још масовније.
 
То су грађани који су се већ вакцинисали са две дозе и знају зашто су се вакцинисали, и они ће учинити све да заштите своје здравље. Они који нису, то је велики проблем свих нас, имају погрешно мишљење, информације, и са њима се мора пронаћи начин да се заштите, и себе, али и нас који смо одговорни према друштву - поручила је Аћимовићева.
 
Она је пре пар дана за Новости рекла да подаци са терена показују да, када се говори о преминулима од короне, међу преминулима је неупоредиво  већи број оних који нису вакцинисани од вакцинисаних особа.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)