КИСЕОНИК У БОЛНИЦАМА ПО ЕВРОПСКИМ СТАНДАРДИМА: Ален Шеранић на седници скупштине РС о стању у здравственим установама

С. М.

20. 10. 2021. у 16:30

НАЛАЗИ кисеоника који су узети у здравственим установама у Српској одговарају стандардима европске фармакопеје,. изјавио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао на посебној седници Народне скупштине Републике Српске.

КИСЕОНИК У БОЛНИЦАМА ПО ЕВРОПСКИМ СТАНДАРДИМА: Ален Шеранић на седници скупштине РС о стању у здравственим установама

ФОТО Независне Новине

Он каже да када се  говори о актуелној административној ситуацију увоза и дистрибуције кисеоника, Агенција за лекове и медицинска средства БиХ је онемогућила правним лицима која су здравственим установама испоручивала кисеоник даље обављање нерегистроване делатности, рекао је Шеранић.

Он је истакао да Српска уређује све облике социјалне заштите и здравства.

- Потрошња кисеоника биће израженија у овој години. Имамо проблеме у снабдевању кисеоником здравствених установа сходно већ установљеном начину испоруке, те угрожавање континуитета пружања здравствене заштите у ванредној ситуацији која је проузрокована вирусом крона, каже Шеранић.

Он је  нагласио да је Агенција за лекове и медицинска средства БиХ онемогућила правним лицима, која су здравственим установама испоручивала кисеоник, даље обављање нерегистроване делатности, а што је за последицу имало проблеме у снабдевању кисеоником здравствених установа сходно већ установљеном начину испоруке, те угрожавање континуитета пружања здравствене заштите у ванредној ситуацији изазваној пандемијом вируса корона.

Он је нагласио да је Предлогом закона о лековима и медицинским средствима РС предвиђено оснивање агенције за лијекове и медицинска средства Српске, те прописани делокруг, начин рада, те надлежност тог тела.

- Предлогом закона о лековима и медицинским средствима уређује се дефиниција лекова и медицинских средстава за употребу у хуманој медицини, производња, испитивање и промет лекова и медицинских средстава, те услови и мере за обезбеђивање квалитета, појаснио је Шеранић.

Он је напоменуо да се законским одредбама уређују безбедности и ефикасности лекова и медицинских средстава, надзор над лековима, медицинским средствима и правним лицима која производе, испитују или обављају промет на велико лекова и медицинских средстава, као и друга питања значајна за област лекова и медицинских средстава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)