ОДРИЧУ СЕ ВОЈСКЕ БиХ: Српска спрема законска решења за повратак "Дејтону", експерти пишу план за преузимање надлежности

С. МИШЉЕНОВИЋ

20. 10. 2021. у 07:00

ЕКСПЕРТСКИ тимови Републике Српске из различитих области увелико раде на предлозима закона који ће да заштите уставна права РС гарантована "Дејтоном", а на које ће печат ставити Народна скупштина РС почетком новембра.

ОДРИЧУ СЕ ВОЈСКЕ БиХ: Српска спрема законска решења за повратак Дејтону, експерти пишу план за преузимање надлежности

Бањалука повлачи сагласност за Оружане снаге БиХ / Фото Аваз

Ово ће бити одговор институција Српске на одбијање Сарајева и бошњачких политичара да повуку наметнуте одлуке бившег високог представника Валентина Инцка о кажњавању негирања геноцида по Кривичном закону БиХ.

Власт РС одлучила је да због тога врати раније пренесене надлежности са нивоа РС на БиХ, а поготово оне које су наметнули високи представници у БиХ. Српска је поручила да се дефинитивно повлаче сагласност за Оружане снаге БиХ, Обавештајно-безбедносну агенцију БиХ и Високи судски тужилачки савет БиХ.

Др Милан Благојевић, професор уставног права, објаснио је за "Новости", како би требало да изгледа правни пут усвајања докумената у Народној скупштини РС:

- Овај пут институције РС треба да иду на усвајање закона о престанку важења на територији РС одређених закона БиХ, рецимо Закона о служби у Оружаним снагама БиХ, а не са усвајањем закона о њиховом непримењивању, као што је било урађено у случају Инцковог закона.

Он истиче да се у правно-техничком смислу читав процес престанка важења неког закона на територији РС из, на пример области одбране БиХ, не може урадити једним омнибус законом.

- Не може се донети један закон о престанку важења више закона, већ треба ићи са појединачним законским решењима из неке области, примера ради усвајање закона о престанку важења Закона о одбрани БиХ на територији РС или Закона о служби у Оружаним снагама БиХ - појашњава Благојевић.

Он истиче да пре него што се усвоје закони за било коју сферу, па и за одбрану, Народна скупштина мора донети одлуку којом се повлачи из ранијег споразума, на пример Споразума о преносу надлежности у сфери одбране, јер он постоји и РС је његов потписник све док се одлуком парламента не повуче:

- Мора НСРС рећи: "Повлачимо се из истог споразума и исти раскидамо овом Одлуком НСРС и тај споразум РС више правно не обавезује". Кад се донесе таква одлука, онда се може усвојити закон о престанку важења на територији РС одређеног закона.

Став власти РС о враћању надлежности не прихватају опозиционе партије, Српска демократска странка и Партија демократског прогреса.

Мирко Шаровић, председник СДС, сматра да коцкање са статусом РС није пут којим треба да се иде. Он каже да СДС не подржава ништа што може довести до угрожавања мира и безбедности и да због тога неће подржати, ни Додикове најаве о повлачењу сагласности за Оружане снаге БиХ, СИПА...

Радомир Лукић, члан делегације РС у мировним преговорима у "Дејтону", каже да институцијама БиХ њеним Уставом нису поверене надлежности у области одбране, правосуђа и безбедности:

- РС јесте дала сагласност за формирање Оружаних снага БиХ, Високи судски тужилачки савет, и Обавештајно-безбедносну агенцију, али то никада није постало део Устава БиХ, тако да су несувисле тврдње да се повлачењем сагласности крши Устав БиХ.

ПОЧИЊУ ОД АГЕНЦИЈЕ ЗА ЛЕКОВЕ

ВЛАДА Српске формираће Агенцију за лекове РС јер није задовољна радом овакве агенција са нивоа БиХ. Закон о формирању ове агенције биће на дневном реду ванредне седнице Народне скупштине која ће се одржати у среду.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)