ГОРИВО ПОСКУПЉУЈЕ ЖИВОТНЕ НАМИРНИЦЕ: Нафтни деривати у Републици Српској достигли рекордно високе ценовне нивое

С. МИШЉЕНОВИЋ

19. 10. 2021. у 08:12

ЦЕНЕ горива на пумпама широм Републике Српске достигле су рекордне нивое и настављају раст!

ГОРИВО ПОСКУПЉУЈЕ ЖИВОТНЕ НАМИРНИЦЕ: Нафтни деривати у Републици Српској достигли рекордно високе ценовне нивое

Грађани у куповини, Фото Новости

До краја седмице очекује се да литар горива у РС буде 2,5 КМ, што ће бити највећа цена у последњих 18 месеци, кажу саговорници "Новости". Због раста цена горива на пијацама се већ воће и поврће продаје са увећаним ценама од 10 одсто. Основне животне намирнице у продавницима су отишле "горе" од 10 до 30 фенинга.

Иначе, цене животних намирница у протеклих годину дана имале су огроман раст. Тако је цена пилећег меса поскупела 60 одсто, а остале категорије меса за 30 одсто. Уље је скупље за више од 50 одсто, а по вишим ценама продају се и млеко, јаја, брашно...

Према званичним подацима Савеза синдиката РС, четворочланој породици је у тзв. синдикалној корпи потребно само за храну на месечном нивоу издвојити око 740 марака, а што је око 70 одсто просечне плате у Српској.

Муриса Марић, извршни директор Удружења за заштиту потрошача "Дон", каже да, нажалост, грађани могу очекивати још веће цене животних намирница, јер цена горива расте.

- Овде имамо и доста нелогичности јер наши трговци чим расте цена горива повећавају цене животних намирница. Нико не спомиње залихе робе. Па, није залиха робе која се износи на рафове и продаје грађанима плаћена по тим вишим ценама. Ово је класична превара грађана - истиче Марићева.

Цена горива на пумпама РС, Фото С. Мишљеновић

Она каже да је кућни буџет грађана у Српској на удару већ дужи период јер су цене животних намирница у последњу годину дана порасле од 30 до 60 одсто, зависно да ли се ради о месу, млечним или другим производима.

- Иако је у том периоду било повећања и смањења цена нафтних деривата, цене животних намирница иду само према горе, никако наниже - каже Марићева.

Да грађани Српске не очекују у скорије време ниже цене горива потврдио је и председник Групације за промет нафте и нафтних деривата Привредне коморе РС Драган Тришић.

- До краја седмице цена горива иде за пет фенинга нагоре. Очекивања су да гориво буде на рекордно високом нивоу овај месец. То су ствари на које не можемо утицати. Оно на шта можемо утицати јесте да кроз своје дистрибутивне мреже балансирамо тај шок и колико-толико омогућимо потрошачима да цене буду прихватљиве у продаји - рекао је Тришић.

Поремећај на тржишту нафте

ДРАГАН Тришић је констатовао да је дошло до тектонског поремећаја цене нафте брент, која се сада на Лондонској берзи продаје по 83 долара по барелу или 727 долара по тони, што је рекорд у последње две године. Он сматра да ће ова глобална криза, када је реч о свим енергентима, трајати око шест месеци и да ће у том периоду бити нестабилно стање на берзама енергената.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)