ДОДИК: Република Српска има легитимитет да се бори за своје надлежности!

Танјуг

14. 10. 2021. у 07:45

ПОЈЕДИНИ представници међународне заједнице, високи представник, као и Уставни суд БиХ радили су у последњих 20 година на штету Републике Српске, али Српска има легитимитет да се бори за своје надлежности, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, гостујући у емисији Телеринг на РТРС-у.

ДОДИК: Република Српска има легитимитет да се бори за своје надлежности!

Милорад Додик, Фото Новости

- Познато је јавности да сам се ја сукобио са свим високим представницима, поготово Педијем Ешдауном. Видео сам шта је концепт, а они су и даље наставили да кроје такву политику низом мера. А када нема могућност да их остваре на било који начин, појави се Уставни суд, где седе три странца и два Бошњака и доносе све одлуке мимо Устава - појашњава Додик.

Додик тврди да је уставни поредак БиХ срушен, што су урадили високи представници и Уставни суд БиХ наметањем антидејтонских одлука.

- У суштини лично браним уставни поредак, иако они који се баве пропагандним ратом намећу да га рушим - рекао је Додик.

Додик је навео да је Република Српска све то време трпела велику штету, али да је легитимисала своје право да се бори за Устав и за надлежности које су добијене Дејтонским споразумом.

- Територијални интегритет БиХ није споран сада, али суверентитет јесте споран - поручио је Додик.

Он је на тај начин прокоментарисао своју изјаву о "самосталности Републике Српске у границама дејтонске БиХ".

- У Уставу је јасно речено да све што није изричито дато БиХ припада ентитетима. Таква ствар је и са шумама Српске. Шуме, пољопривредна земљишта, територија припадају српском народу и онима који овде живе - јасан је Додик.

Додик је појаснио да у члану 3 Устава пише да је БиХ састављена из два ентитета, Републике Српске и ФБиХ.

- Још су они као у некој предности, али снага, воља и све институционалне одлуке су на нашој страни - нагласио је Додик.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - ЗАСТРАШУЈУЋИ СНИМАК СА КОСОВА: Одјекују рафали, Албанци пуцају по Србима

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)