СУДИЈА ПЕЈОВИЋ НЕГИРАО КРИВИЦУ: Оптужен да је трговао утицајем

О. МАТАВУЉ

27. 09. 2021. у 12:04

НЕБОЈША Пејовић, суспендовани судија Основног суда у Бањалуци, негирао је кривицу по оптужници за трговину утицајем и кривично дело повреде закона од стране судије.

СУДИЈА ПЕЈОВИЋ НЕГИРАО КРИВИЦУ: Оптужен да је трговао утицајем

Фото: Скриншот АТВ/О. Матавуљ

Пејовић је кривицу негирао пред судијом за претходно саслушање Посебног одељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала Окружног суда у Бањалуци.

У оптужници се наводи да је Пејовић 31. децембра 2019. године као судија у извршном поступку пред Основним судом у Бањалуци био на рочишту ради продаје некретнина. Радило се о четири стана у Бањалуци, једном пословном простору и викендици с двориштем у селу Ивањска.

На терет му се ставља да је, у намери да понуђачу адвокату Стојану Вукајловићу прибави имовинску корист, спречио остала четири понуђача да учествују у јавном надметању. То је образложено тиме да нису уплатили обезбеђење за све некретнине које се продају, иако су они уплатили максимални износ од 10.000 марака за учешће у надметању.

- Након отварања јавног надметања оптужени је понудио на продају заједно све некретнине за износ од 283.400 КМ, односно једну половину њихове процењене вредности у извршном поступку, не дозовољавајући том приликом појединачну продају некретнина и укључивање у надметање осталих понуђача - наводи се у оптужници.

Појашњава се да је Пејовић утврдио да само адвокат Вукајловић, као понуђач, испуњава услове за учешће у надметању.

- Након што је прихватио понуђени износ за све непокретности, судија је донео незакониту одлуку - закључак којим се предметне некретнине продају наведеном понуђачу за износ од 283.400 КМ, утичући својим поступањем на умањење износа за продају непокретности - наводи се у оптужници Републичког тужилаштва.

Другом тачком оптужнице која се односи на трговину утицајем Пејовић се терети да је од С. Х. затражио и 21. априла ове године примио 1.000 евра да би, користећи свој судијски утицај, гарантовао заштиту и повољан исход поступка за привредно друштво у власништву оштећеног у судским поступцима који могу произаћи након што је Окружни привредни суд у Бањалуци донео закључак који не иде у прилог овом привредном друштву, а односи се на захтев за упис у судски регистар. Пејовић је новац примио у означеним новчаницама у једном угоститељском објекту, што је полиција пратила и ухапсила га на лицу места.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)