ЗА ПАЦИЈЕНТЕ ТЕХНИЧКИ КИСЕОНИК?! Драшко Станивуковић поднео тужилаштву пријаве против водећих људи из здравства Републике Српске

О. МАТАВУЉ

25. 09. 2021. у 07:13

ГРАДОНАЧЕЛНИК Бањалуке Драшко Станивуковић изнео је тешке оптужбе на рачун УКЦ Републике Српске тврдећи да за лечење пацијената користе техничко-индустријски, а не медицински кисеоник.

ЗА ПАЦИЈЕНТЕ ТЕХНИЧКИ КИСЕОНИК?! Драшко Станивуковић поднео тужилаштву пријаве против водећих људи из здравства Републике Српске

ОПТУЖБЕ Станивуковић пред Тужилаштвом, Фото Срна

Станивуковић је због тога надлежном тужилаштву поднео кривичне пријаве против генералног директора УКЦ РС Владе Ђајића, министра здравља и социјалне заштите РС Алена Шеранића, главног републичког здравственог инспектора Милице Матијевић, и директора фирме ТГТ Станислава Чађе која је, како тврди, набављала кисеоник за потребе УКЦ РС.

- На УКЦ РС долази кисеоник без лиценци, без атеста, без контроле серије и папира који потврђују о којем кисеонику се ради и каквог је квалитета. Шта се стварно налази у тим боцама, не желим да инсинуирам, али та фирма то не може да ради. Нема је у регистру за такве врсте послова - рекао је Станивуковић.

Он каже да је проверама у УиО БиХ утврђено да је ТГТ увозио техничко-индустријски кисеоник, а да према подацима Агенције за лекове БиХ у Српску није увезен медицински кисеоник. Појаснио је да је уговор са фирмом ТГТ био на два милиона КМ, а да им је до сада за испоруку кисеоника исплаћено око 1,3 милиона КМ.

- Ова фирма тај кисеоник испоручује водоводу, и не може се испоручивати болницама. Ово што је рађено са кисеоником је злочин над човечанством - рекао је Станивуковић.

Генерални директор УКЦ РС Владо Ђајић рекао је да се у тој установи користи кисеоник као у свим светским здравственим центрима.

- Исти кисеоник се употребљава од када постоји УКЦ РС. Када смо расписивали тендер, добили смо решење од наше агенције да понуђач има решење да се бави производњом и прометом медицинског кисеоника чији је састав 99,5 одсто кисеоник. Сви наши пацијенти га примају и њиме су излечене хиљаде пацијената - рекао је Ђајић.

ЂАЈИЋ: ШИРЕЊЕ ПАНИКЕ

ВЛАДО Ђајић (на слици) каже да нема разлога за страх пацијената и њихове родбине, наводећи да Станивуковићеве пријаве показују да му није стало до грађана, него до личне промоције.

Фото АТВ

- Он шири панику и плаши наше пацијенте да ће се угушити ако примају наш кисеоник, плаши њихову родбину, то је страшно и за тужбе - истакао је Ђајић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)