УСТАВНИ СУД БИХ: Шуме у РС нису влаштво Српске

СРНА

23. 09. 2021. у 21:49

УСТАВНИ суд БиХ утврдио је да нису у складу са Уставом БиХ поједине одредбе Закона о шумама Републике Српске, и то у делу у којем се наводи да су шуме власништво Српске, пише Срна.

УСТАВНИ СУД БИХ: Шуме у РС нису влаштво Српске

Фото СРНА

- С обзиром на то да је на основу раније праксе из неколико одлука, од којих је водећа о статусу државне имовине БиХ, Суд је закључио да Република Српска као ентитет у оквиру БиХ нема уставну надлежност за решавање питања државне имовине док се то не реши одговарајућим законом на нивоу БиХ - изјавио је регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан.

Говорећи о захтеву председавајућег Савета министара Зорана Тегелтије за решавање спора између Министарства цивилних послова у Савету министара и федералног Министарства унутрашњих послова у предмету стицања држављанства БиХ и Федерације БиХ (ФБиХ) покренутом према захтеву држављанина Египта А.Г, Мијан је појаснио да су решења ова два органа била опречна.

Он је појаснио да је федерално Министарство унутрашњих послова одбило захтев за пријем у држављанство, јер се ради о особи која представља опасност за безбедност по БиХ, док је супротног мишљења било Министарство цивилних послова у Савету министара.

- Уставни суд је спор решио на тај начин што је закључио да је одлука Федералног министарства унутрашњих послова у складу са законима који регулишу питања држављанства, а самим тим и са Уставом БиХ - навео је Мијан.

Он је додао да су на седници биле још неке одлуке из апелационе надлежности из оцене уставности, те да ће ускоро бити саопштено више детаља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)