БИСЕРА МОРА ОТИЋИ! Оштре реакције из Српске на потез Министарства иностраних послова Босне и Херцеговине

С. МИШЉЕНОВИЋ

16. 09. 2021. у 06:30

ПОЗИВ грађанима БиХ од стране Министарства иностраних послова БиХ, на чијем челу је Бисера Турковић, кадар СДА, да не путују у Србију ако су на било који начин били укључени у одбрану БиХ од 1992. до краја 1995. године, преседан је и скандал којим Сарајево штити ратне злочинце, порука је политичара из Српске.

БИСЕРА МОРА ОТИЋИ! Оштре реакције из Српске на потез Министарства иностраних послова Босне и Херцеговине

ПРОВОКАЦИЈЕ Бисера Турковић, Фото АВАЗ

Дарко Бањац, лидер НПС, каже за "Новости" да је Бисера Турковић приватизовала Министартство иностраних послова и ради како јој централа СДА нареди.

- Њен рад се најбоље види на терену, односно из тога да БиХ улази све чешће у свађе са земљама региона - каже Бањац.

Сања Вулић, посланик СНСД у ПБиХ, каже да би Министарство иностраних послова у Савету министара БиХ комотно могло у назив ове институције додати МИП - Сарајево јер ради у интересу дела Федерације, а не као једна од заједничких институција.

- Позивам и молим председника Србије Александра Вучића да свим држављанима Републике Српске данас по аутоматизму додели држављанство Србије. Са српским пасошем ћемо путовати. Матица Србија ће нас штитити - поручила је Вулићева.

Она каже да је потез Министарства иностраних послова доказ да је оваква БиХ искључиво земља коју замишљају по мери Бошњака и да безбедност за Србе представљају једино Српска и Србија.

Бранислав Бореновић, лидер ПДП, каже да министарка Турковић само показује какав однос има неко ко наводно штити БиХ, када дође до могућности да се открије шта су њени "саборци" чинили током протеклог рата.

- Крајње је време да неко стане у крај оваквом понашању и, уколико у овом мандату заједничке институције почну да раде, да се покрене и смена ове особе. Невероватан је преседан и скандал да министар иностраних послова једне земље препоручује свакоме ко може бити осумњичен или је евентуално починио ратне злочине, да не путује у суседну, пријатељску земљу - рекао је Бореновић.

УПОЗОРЕЊЕ Гранични прелаз са Србијом, Фото depo.ba

Председник Уједињене Српске, Ненад Стевандић, каже да политичко Сарајево са људима попут Турковићеве улази у спиралу изазивања сукоба и политичког лудила у којој се губи сваки контакт са реалношћу, нарушавају национали односи и од БиХ ствара регионални проблем.

- Грађани БиХ које они сада позивају да не путују у Србију углавном су вакцинисани у Србији и тада их нису слушали, а многи од њих траже држављанство Србије јер не желе да се идентификују са државом која иде у изолацију - каже Стевандић.

РЕАКЦИЈА ЗБОГ ХАПШЕЊА ВРАЊА

ПОВОД за реакцију Турковићке је хапшење Едина Врања, некадашњег високог полицијског службеника ФУП, због сумње да је умешан у ратне злочине на подручју Горажда. Врањ је ухапшен недавно на граничном прелазу Увац приликом уласка у Србију.

ПРЕДСЕДНИШТВО НАДЛЕЖНО

Саветник српског члана Председништва за правна питања Милан Тегелтија рекао је да "упозорење" грађанима БиХ да не путују у Србију, а које је послала Турковићева, представља нову узурпацију и понашање супротном Дејтонском мировном споразуму и истакао да Председништво БиХ, као надлежно за спољну политику, није утврдило да постоји икакав проблем у односима двеју земаља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)