ГОДИНЕ ПРОЛАЗЕ, А "ДИВЉИМА" СЕ БРОЈ ЈОШ НЕ ЗНА: После 36 месеци није познато колико је нелегалних здања ушло у процес озакоњења

С. М.

13. 09. 2021. у 08:45

ПРЕ 36 месеци Влада РС донела је нови Закон о легализацији бесправно изграђених објекта у Републици Српској, како би се коначно увео ред у локалним заједницама.

ГОДИНЕ ПРОЛАЗЕ, А ДИВЉИМА СЕ БРОЈ ЈОШ НЕ ЗНА: После 36 месеци није познато колико је нелегалних здања ушло у процес озакоњења

Фото Н. Скендерија

Званична процена пред усвајање закона је била да се на подручју Српске налази око 80.000 "дивљих" грађевина! Иако je закон у примени већ три године још нема званичних резултата колико је укупно до сада објеката ушло у процес легализације.

Главни кривци за ово су локалне заједнице које не обавештавају Владу и Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске докле се стигло са процесом легализације. Саговорници "Новости" кажу да се овај процес мора убрзати на локалном нивоу, јер уколико се то не уради многи објекти би могли остати у "сивој зони".

Љубиша Ћосић, председник Савеза општина и градова РС, каже да су у овом послу подбациле локалне заједнице јер га не убрзавају.

Фото Град Бањалука

Бањалука

- Локална администрација мора изаћи на терен и обићи своју територију и документовати колико тачно има објекта да нису ушли у процес легализације. Затим поразговарати са људима и ако треба донети и одређене скупштинске одлуке о казнама за оне који избегавају пријавити објекте - каже Ћосић. - У интересу општина и градова јесте да имају легално саграђане објекте у општини, јер се може наплаћивати порез на непокретност, комуналне таксе и друге накнаде, а од којих се пуне локални и републички буџети.

Сребренка Голић, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС каже да је циљ Закона о легализацији бесправно изграђених објеката био да нелегални објекти буду што пре озакоњени, као и да буде спречено даље наношење штете јавним приходима.

Она је подсетила да је доношење Закона било неопходно с обзиром на то да је рок за подношење захтева за легализацију истекао 31. децембра 2016. године, а да је на терену и даље био велики број бесправних градитеља који нису поднели захтев и нису ушли у процедуру решавања статуса нелегалних објеката.

- Бесправном градњом наноси се ненадокнадива штета локалној заједници због трајно или привремено изгубљене могућности просторног уређења и развоја, али и штета самим инвеститорима, нарочито за оне објекте за које неће бити могуће извршити трајну урбану интеграцију бесправних објеката у простору - напоменула је Голићева.

Фото: Новости

Љубиша Ћосић

БАЊАЛУКА НА ВРХУ

ОД 64 локалне заједнице град Бањалука је рекордер са више од 10.000 објекта изграђених без грађевинске дозволе. Из градске управе "Новостима" нису одговорили колико је од ових објеката ушло у процес легализације.

 

ЗЕМЉА БЕЗ ВЛАСНИКА

ЋОСИЋ каже да се широм Српске, поготово у руралним пределим и приградским насељима, откривало приликом пријаве легализације и да земљиште на којем је саграђен објекат није уписано на истог власника, па се ствара додатни проблем за легализацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)