ЗОВУ ОХР ДА ВРАТИ СРБЕ: Примена Инцковог закона негативно утицала на БиХ, бошњаци се опет уздају у помоћ странаца

С. МИШЉЕНОВИЋ

08. 09. 2021. у 07:53

ЗАКОН о негирању геноцида који је наметнуо сад већ бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко ушао је у други месец примене и само је додатно продубио јаз између Бошњака и Срба и нарушио и онако лоше односе између Републике Српске и БиХ.

ЗОВУ ОХР ДА ВРАТИ СРБЕ: Примена Инцковог закона негативно утицала на БиХ, бошњаци се опет уздају у помоћ странаца

ПРЕКИД Институције БиХ не могу да раде нормално, Фото С. Мишљеновић

Решење за кризу се и не назире. За време примене закона институције БиХ - Савет министара, Парламент и Председништво БиХ не функционишу у пуном капацитету јер српски политичари не учествују у доношењу одлука. С друге стране, бошњачки политичари не желе ни да чују за разговоре и укидање наметнутог закона али очекују, како су потврдили за "Новости", да ОХР "натера" Србе да раде у институцијам БиХ.

Един Рамић, Фото Аваз

 

Един Рамић, потпредседник СДА, каже, за "Новости", да је битно да институције БиХ функционишу и да се проблеми решавају ту, а не блокадама.

- Логично је да се након одлуке ОХР подигну тензије, али ово није први закон и одлука која је наметнута. Због живота грађана, буџета и уставних надлежности потребно је да институције раде. Што пре профункционишу и људи из Републике Српске се врате у институције нормализоваће се стање - каже Рамић.

Потпредседник СДА каже да је ОХР између осталог ту да омогући да систем функционише.

- Ако дође до наставка блокаде, они ће, нажалост, морати да омогуће да систем функционише - истиче Рамић.

Радован Ковачевић, Фото "Новости"

С друге стране, политички представници РС сматрају да све док је Инцков наметнути закон на снази нема никаквих разговара и одлучивања у институцијама БиХ.

Радован Ковачевић, портпарол СНСД, каже да прва одлука која може да буде донета у БиХ јесте одлука о укидању Инцковог наметнутог закона.

- Када се донесе та одлука онда можемо да разговарамо. Док тада, ми ћемо у интересу РС и грађана да се понашамо принципијелно како је договорено једногласно у НС РС. Уколико политички представници бошњачког конститутивног народа имају било какав интерес да БиХ буде дејтонски функционална направиће компромиса са друга два конститутивна народа - истиче Ковачевић и додаје да је смешно да Бошњаци константно траже од странаца да испуњавају њихове политичке жеље.

ПОТЕЗИ У ИНТЕРЕСУ СРПСКЕ

НЕНАД Стевандић, председник Српског клуба у ПБиХ, истиче да је проблем бошњачких политичара што не схватају да српски представници у институцијама БиХ нису најамни радници и да институције нису власништво Бошњака.

- Ми представљамо српски народ у институцијам БиХ. Наша улога у институцијама бих је власничка, а не најамничка. Сваки наш потез је усмерен да штитимо интерес РС и право наших грађана на слободу говора, мишљења и изражавања - каже Стевандић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)