КРОЗ КОМШИЋА ПРИЗИВАЈУ УНИТАРНУ БиХ: Оштре реакције на предлог хрватског члана председништва о укидању конситутивност народа

С. МИШЉЕНОВИЋ

04. 09. 2021. у 09:10

ИЗЈАВЕ Жељка Комшића, хрватског члана Председништва БиХ, да је потребно укинути конститутивност народа и да БиХ постане "грађанска и мултикултурална, држава по принципу један човек један глас, један председник, једна влада" је, како кажу саговорници "Новости", деценијска жеља и идеја како Комшића тако и политичког бошњачког Сарајева које га је изабрало у Председништво БиХ.

КРОЗ КОМШИЋА ПРИЗИВАЈУ УНИТАРНУ БиХ: Оштре реакције на предлог хрватског члана председништва о укидању конситутивност народа

Милорад Додик, Фото Новости

Иза ове изјаве, кажу наши саговорници, крије се покушај стварања унитарне БиХ где би Бошњаци били народ првог реда, а Срби и Хрвати постали статистичка грешка и остали на маргини.

Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ рекао је да су изјаве Комшића само његов лични став, јер тај члан Председништва није меродаван, ни легитиман, нити има икакву квалификацију да одлучује о томе шта је демократија.

- Комшић не представља Хрвате да би могао рећи да је то њихов став. Такође, његов став није ни став Председништва, које се никада о томе није договорило. Он млатара и у заблуди држи део јавности која га слуша, мислећи да је важан и озбиљан, каже Додик.

Нагласио је да је то само Комшићев и став једне драматичне мањине у БиХ.

Жељко Комшић, Фото Predsendistvo BiH

- С друге стране, већински став народа у БиХ је да се БиХ може само очувати само као земља са три конститутивна народа у којој ће се њихови легитимни, а не камуфлирани представници као Комшић, суштински договарати и доприносити миру и развоју, каже Додик.

Ненад Стевандић, председник Уједињине Српске каже да Комшић мора знати да БиХ нису стварали грађани већ три народа и два ентитета.

- То што се Комшић не може препознати ни у једном то је његов проблем. Комшић заговара поставку БиХ која је и довела до рата и то неће проћи, истиче Стевандић.

Фото С. Мишљеновић

Синиша Каран, професор Уставног права каже да је порука Комшића о укидању конституитивности најјачи удар на Дејтоснки споразум и Устав БиХ до сада.

- Морам упознати Комшића да је преамбулом Устава БиХ прописано да су конститутивни народи у БиХ Бошњаци, Срби и Хрвати, а да се у Уставу БиХ наводи да се БиХ састоји од два ентитета ФБиХ и Републике Српске, наводи Каран.

Он упозорава да Комшићева изјава о мултикултуралној БиХ има прикривене намере:

- То су стварање централистичке и унитаристичке БиХ, као и одузимање права српском и хрватском народу, као конситутитивним и државотворним народима, да учествују у стварању институција по приципу паритета и доношењу одлука по принципу консензуса.

ПУСТИ САН

НЕНАД Нешић, лидер ДНС каже да су у Српској већ навикли да је све што дође од Комшића лаж и подметање.

- Један човек - један глас, остаће само његов сан, а без Републике Српске и српског народа нема ни БиХ, поручио је Нешић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)